Міністр внутрішніх справ розповів про деталі розслідування вбивства Ірини Фаріон

Міністр внутрішніх справ розповів про деталі розслідування вбивства Ірини Фаріон

Камера відеоспостереження не зафіксувала момент вбивства

На місці вбивства Ірини Фаріон знайшли спортивну гільзу розміром 9 на 18 міліметрів. У МВС наголосили, що це не бойовий патрон. Про це під час брифінгу 26 липня повідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

Встановлено, що партія таких патронів надійшла в Україну у 2017 році. Зараз ведеться розслідування щодо місця придбання конкретного патрона. За словами міністра, поліція оперативно виїхала на місце злочину після отримання виклику. Слідчі провели кілька експериментів та встановили послідовність дій підозрюваного. Під час розслідування допитано 900 свідків, зібрано понад 9000 тисяч зображень з камер спостережень. Встановлено та відпрацьовано понад 80 осіб схожих по фотороботу.

“Ми були на місці злочину, бачили, де лежало тіло, і де знаходився підозрюваний. За цей тиждень, ми встановили повністю хронометраж і таймінг життя даного хлопця протягом цих 10 днів, що він готувався до скоєння злочину. На місці злочину знайдена спортивна гільза розміром 9 на 18, це не бойова. Патрони поступили в Україні в 2017 році, встановлюють, де її придбали”, — пояснив Клименко.

Момент вбивства

Камера відеоспостереження не зафіксувала момент вбивства. Однак, є відео, на якому видно, як підозрюваний одягає рукавички перед замахом. Фаріон у мить вбивства очікувала таксі з валізою та дамською сумочкою. Підозрюваний підійшов на відстань не більше 2 метрів. Після злочину видно, як він біжить. Ігор Клименко наголосив, що ніхто із мешканців сусідніх будинків не повідомив правоохоронців про підозрілу особу, яка тривалий час перебувала під будинком мовознавиці, попри те, що підозрюваний виділявся своїм зовнішим виглядом.

Маршрут та дії підозрюваного

9 липня затриманий оселився у Львові через Booking. 14 липня орендував другу квартиру, а 18 липня, напередодні вбивства, орендував вже третє помешкання. Усе орендоване житло було в радіусі двох кілометрів від Львівського театру опери та балату. Останню квартиру він орендував на вул. Лесі Українки. Після прибуття у Львів підозрюваний отримав на Новій пошті речі, які сам собі надіслав з Дніпра. У них він переодягнувся під час замаху. 21 липня, у день панахиди Ірини Фаріон, тобто через два дні після вбивства, підозрюваний з'явився на залізничному вокзалі у Львові та виїхав поїздом у Дніпро. Затримали його 25 липня о 13:00 на 8 поверсі будинку у Дніпрі, де він проживав з мамою. Коли мати вийшла з квартири, спецназ увірвався у помешкання. Своїй мамі хлопець не розповідав, що їде у Львів, натомість сказав, що вирушає на відпочинок в інше місто.

Вбивцю взяли під варту без права застави

Заступник Генпрокурора Антон Войтенко заявив, що прокури погодили клопотання про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без альтернативи внесення застави. Наразі клопотання направлено до Галицького райсуду м. Львова.

Правоохоронці перевіряють інформацію про можливу причетність вбивці до російського неонацистського руху, 4 липня виявили в російських соціальних мережах повідомлення про те, що відповідальність за вбивство Фаріон взяв на себе представник руху NS/WP (National-Socialism/White Power).

Нагадаємо, 25 липня у Дніпрі затримали підозрюваного у вбивстві Ірини Фаріон. Ним виявився 18-річний хлопець. Як повідомив Ігор Клименко, є достатньо доказів, що саме затриманий стріляв у мовознавицю. Наразі слідство схиляється до думки, що затриманий міг бути лише виконавцем злочину.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності