В обласній адміністрації пояснили причину перейменування вулиць у Львові

Перейменування вулиць у Львові

Перший заступник міського голови Львова виступив проти рішення начальника обласної адміністрації

Перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко виступив із критикою наказу начальника Львівської ОВА Максима Козицького перейменувати вулиці у Львові, які мають радянські назви. За його словами, перейменовані обласною адміністрацією вулиці були у списку на перейменування, з яким працює робоча група від міської ради.

“Пропоновані головою військової адміністрації вулиці вже є в нашому списку і були у черзі на перейменування. Для чого це робити ще раз - відкрите питання. Деякі з нових назв, які запропонував голова військової адміністрації, вже обговорювались з родинами на інші вулиці”, — йдеться у дописі Андрія Москаленка від 18 липня. Він також повідомив, що завтра робоча група щодо деколонізації збереться щоби обговорити цю ситуацію.

Які вулиці у Львові перейменовані наказом начальника ОВА

  • площа Липнева → площа Берестейської унії
  • вулиця Юрія Смолича → вулиця Надії Мудрої
  • вулиця Амвросія Бучми → вулиця Анатолія Лупиноса
  • вулиця Червона → вулиця Любомира Романківа
  • вулиця Таманська → вулиця Дарії Гусяк
  • вулиця Татарбунарська → вулиця Петра Франка
  • вулиця Андрія Волощака → вулиця Генерала Миколи Арсенича
  • вулиця Професора Петра Буйка → вулиця Професора Ігоря Юхновського

Міськрада не встигла перейменувати вулиці вчасно

Директор департаменту комунікацій ЛОВА, Юрій Горун, у коментарі LVIV.MEDIA пояснив, що рішення начальника ОВА є законним. Міськрада мала перейменувати вулиці з радянськими назвами в період з 27 липня 2023 року по 27 квітня 2024 року, відповідно до Закону “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії”. Натомість начальник ОВА таке право має на час з 27 квітня по 27 липня цього року. Оскільки Львівська громада належить до Львівської області, то до переліку вулиць, які перейменували на Львівщині, увійшло і кілька вулиць міста.

Напевно вони не очікували, що голова візьметься за перейменування вулиць у Львові. Для них це стало несподіванкою. Але це рішення підписав голова військової адміністрації. Воно є цілком законним… В коментарях йому (Андрію Москаленку — ред.) правильно написали: можливо не потрібно було стільки часу обговорювати це питання. Чому робоча група чи міськрада не перейменувала місяць тому, чи в той термін, коли їм були надані повноваження? Міськрада мала пів року. Достатньо було розпорядження міського голови, щоб не виносити це на сесію і не голосували за це рішення депутати”, — сказав Юрій Горун.

Він також додав, що рішення про перейменування вулиць на Львівщині та у Львові прийняли згідно з рекомендаціями робочої групи з питань декомунізації при Львівській ОВА, до якої увійшли зокрема історики, ветерани російсько-української війни та активні жителі громад.

Нагадаємо, у вівторок, 18 липня, Львівська ОВА повідомила про перейменування 134 вулиць на території Львівщини, зокрема 8 в обласному центрі. Вулиці назвали іменами українських захисників, воїнів ОУН-УПА, дисидентів, священників та інших українських відомих постатей.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності