• Головна
  • Новини Львова
  • У Львові планують створити сад для реабілітації військових та постраждалих від війни

У Львові планують створити сад для реабілітації військових та постраждалих від війни

Сад. Фото ЛЬвівської міської ради

Сад хочуть облаштувати за чеським зразком

У Львові хочуть облаштувати сад для реабілітації військових, їх рідних та дітей, які постраждали від війни. Його хочуть створити за зразком саду у чеському мусті Брно. Про це 15 липня повідомили у Львівській міській раді.

Відкритий сад в центрі міста Брно, яке є побратимом Львова, – це великий простір з різними екологічними та освітніми активностями для дітей та дорослих. Там можна орендувати грядки для вирощування овочів чи простір для подій. Також у саду є енергоефективна будівля з зеленим дахом, яку винаймають під офіси чи для проведення конференцій. Такий простір поєднує освітню, культурну та практичну складові. Сад у місті Брно відвідав міський голова Львова місяць тому, під час відрядження, йдеться у повідомленні міськради.

“Такий відкритий сад міг би стати частиною екосистеми НЕЗЛАМНІ та місцем для реабілітації дорослих та дітей, які постраждали від війни. Нині у Львові розглядають можливість облаштування такого саду у просторі Розсадник, що у парку “Залізна Вода””, — йдеться у повідомленні.

За словами керівниці управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради Галини Микітчак, нині напрацьовують ідеї, щодо того, яким може бути відкритий сад у Львові.  

“Зараз для нас важливо розвивати реабілітацію, яка є не лише фізичною, а й ментальною. Важливість природної терапевтичної реабілітації важко переоцінити. Тож створення відкритого саду з різними активностями для сімей допоможе пришвидшити адаптацію та відновлення наших захисників та захисниць.

Також йдеться про відновлення історичних теплиць, які започатковували на цій території учні Рьорінга. Це унікальне місце, довкола якого є багато закладів, які в майбутньому можуть стати стейкхолдерами проєкту. Там поруч має бути відкрита у  цьому році музична школа, ведеться реконструкція медичного закладу паліативної медицини, школа для дітей з вадами зору, дитячий еколого-натуралістичний центр, музеї Франка та Грушевського, академія мистецтв, католицький університет, тобто це місце, в якому можна було б також проводити в іншому форматі навчальні й культурні події, розвивати активно садівництво та городництво в межах міського простору. Це новий для Львова формат адаптації озеленених територій для різних потреб соціуму, одна з основних сьогодні – це реабілітація військовослужбовців та їхніх рідних, щоб вони могли спільно в цьому просторі проводити час”, – розповіла Галина Микітчак.

Проєкт відкритого саду стане продовженням співпраці з містом Брно. У червні 2024 року чеське місто Брно стало 29 містом-побратимом Львова.

Нагадаємо, 4 липня депутати Львівської міської ради на сесії прийняли рішення про виділення 2 га Львівському медуніверситету для будівництва Національного реабілітаційного центру. Зводитимуть його на території обласного госпіталю у Винниках.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності