• Головна
  • Новини Львова
  • Львівська міськрада затвердила порядок видачі відстрочки від призову для доглядальників

Львівська міськрада затвердила порядок видачі відстрочки від призову для доглядальників

У Львові затвердили порядок видачі відстрочки від призову для доглядальників

Військовозобов'язані, які доглядають за рідними, зможуть отримати офіційний акт для ТЦК

У вівторок, 16 липня, виконавчий комітет Львівської міськради затвердив порядок для отримання відстрочки від призову для військовозобов’язаних, які доглядають за рідними. Тепер доглядальники мають отримати офіційний документ — акт, який підтверджує, що вони дійсно надають постійний супровід рідним.

Як отримати акт про догляд за рідними та відстрочку від призову

Щоб отримати акт підтвердження, потрібно подати заяву до ЦНАПу у Львові, надати копії паспортів, документи про родинні зв'язки та про те, що людина дійсно потребує догляду. Також необхідно надати інформацію про звернення до ТЦК та СП. Акт не дадуть, якщо людина вже отримує гроші за догляд, якщо не зверталася до військкомату, або якщо надала неправдиву інформацію.

“Згідно з законом про мобілізацію та проведення призову громадян на військову службу визначені обставини, які дають військовозобов’язаним отримати відстрочку від призову. В окремих випадках військовозобов’язаний повинен отримати і подати в ТЦК акт про встановлення факту особою здійснення постійного догляду. Повноваження щодо складання відповідних актів покладено на виконавчі органи місцевих рад, відповідно цим рішенням ми затверджуємо порядок видачі таких актів”, — пояснив начальник управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Олексій Неділя.

Під час обговорення питання більшість депутатів підтримали думку про те, що для реалізації процесу може знадобитися збільшення кількості працівників у відділі соціального захисту. Очікується, що буде подано багато заяв, тому процес розгляду може зайняти певний час, а наявні працівники не впораються з таким навантаженням.

Хто може отримати акт

Згідно з новим положенням, право отримати акт про встановлення факту здійснення особою догляду, мають військовозобов'язані, які доглядають за певними категоріями осіб, котрі потребують постійного нагляду. Зокрема, це стосується тих, хто доглядає за:

  • Хворою дружиною (чоловіком)
  • Дитиною
  • Своїми батьком чи матір'ю (або батьками дружини/чоловіка) Важливо: особа, за якою здійснюється догляд, повинна потребувати постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я.
  • Особи, які мають одного з батьків (або батьків дружини/чоловіка) з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов'язаними та зобов'язані їх утримувати.
  • Члени сім'ї другого ступеня споріднення (рідні брати та сестри, баба та дід, онуки) особи з інвалідністю I або II групи, зайняті постійним доглядом за нею. Це можливо за умови відсутності членів сім'ї першого ступеня споріднення або якщо вони самі потребують догляду.
  • У разі відсутності родичів першого та другого ступеня, право на отримання акту поширюється на членів сім'ї третього ступеня споріднення (дядько, тітка, племінник) особи з інвалідністю I або II групи.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності