Справа Богдани Москви: деталі розслідування

Справа Богдани Москви:

За даними слідства адвокатка вимагала гроші відразу у чотирьох осіб

Львівська адвокатка Богдана Москва, яку 5 липня затримали через підозру в організації схеми ухилення від мобілізації, вимагала гроші за допомогу відразу чотирьом людям. Про це LVIV.MEDIA стало відомо з ухвали про обрання запобіжного заходу для Богдани Москви, оприлюдненої в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Богдана Москва вимагала гроші за вплив на медиків і ТЦК

Як встановило слідство, після ухвалення закону про мобілізацію від 11 квітня 2024 року, четверо осіб почали шукати можливість уточнити свої дані у ТЦК. Двоє із них також хотіли отримати відстрочку від мобілізації: в одному випадку через хворобу, в іншому — через навчання. Відтак 25 червня один із чоловіків зустрівся із Богданою Москвою та обговорив з нею поновлення групи інвалідності, яку він мав в дитинстві через хворобу. Також він запитав, чи має адвокатка можливість вирішити питання з уточненням облікових даних для трьох його знайомих.

Під час цієї розмови, за даними слідства, Богдана Москва сказала, що може вирішити ці питання у разі, якщо отримає від них визначену нею суму грошей. При цьому повідомила, що якщо чоловіки не заплатять, то їх негайно і примусово доставлять в найближчий ТЦК. Тож співрозмовник адвокатки був змушений погодитись на такі умови.

Надалі Богдана Москва мала зі своїм клієнтом ще три зустрічі у різних місцях, під час яких визначила вартість своїх “послуг”:

  • Від 8 до 10 тисяч доларів США за вплив на службовців Львівського обласного центру МСЕК та одного із РТЦК та СП у Львові щодо надання групи інвалідності, уточнення облікових даних та надання відстрочки у зв’язку із хворобою;
  • 2000 доларів США за вплив на службовців того ж РТЦК та СП щодо уточнення облікових даних та надання відстрочки від мобілізації у зв`язку із навчанням;
  • По 1500 доларів США за вплив на службовців одно із РТЦК та СП у Львові та ще одного — в області щодо уточнення облікових даних.

При цьому усі четверо “клієнтів” Богдани Москви могли не приходити в ТЦК та не проходити медичний огляд на ВЛК.

04 липня співрозмовник адвокатки, “розуміючи незаконність зазначених умов та усвідомлюючи, що надання неправомірної вигоди є кримінально-караним діянням” звернувся із заявою до правоохоронців та надалі діяв уже під їхнім контролем. Наступного дня він передав Богдані Москві два транші за послуги для своїх знайомих: 2000 доларів за відстрочку від мобілізації через навчання та 1500 доларів за уточнення даних.

Під час передачі цих грошей Богдану Москву затримали. Того ж дня їй оголосили підозру за статтею про зловживання впливом (одержання неправомірної вигоди поєднане з вимаганням). Санкція цієї статті передбачає до 8 років позбавлення волі. За даними СБУ, адвокатка діяла у складі злочинної групи, до якої залучила посадовців медичних закладів та МСЕК регіону, а також службовців ТЦК та СП Львівщини. Вартість послуг зловмисників становила до 12 тис. доларів США з особи, а загалом вони встигли отримати майже пів мільйона доларів США.

Офіційний дохід адвокатки — 3 750 грн на місяць

Наступного після затримання дня, 06 липня суд визначив Богдані Москві запобіжний захід. Слідча управління поліції в Івано-франківській області, яка займалась розслідуванням цієї справи просила суд обрати для неї тримання під вартою. Захисники підозрюваної у судовому засіданні заявили, що вона “не має наміру покидати межі України та має міцні соціальні зв`язки. Вони також заперечували проти розміру застави у майже 2 млн грн, мовляв, він є непосильним для Богдани Москви, “оскільки кошти, що знайдені під час обшуку в неї вилучено, інших коштів вона не має, має захворювання, згідно з довідкою про доходи її річний дохід становить 45 000 гривень”.

Однак суд вирішив, що ця справа є виключним випадком, у якому варто призначити велику заставу. “Наявність виключності випадку обумовлена тим, що, кримінальне правопорушення, у вчиненні якого підозрюється Богдана Москва, відноситься до категорії тяжких злочинів, вчинених умисно та з корисливих мотивів, в умовах воєнного стану, адвокатом з великим стажем, такі дії підозрюваної підривають обороноздатність держави у воєнний час. Крім того, суд також не може не врахувати великий суспільний резонанс, який викликаний обставинами вчинення злочину та її особою, зокрема”, — йдеться в ухвалі суду.

Відтак суд призначив Богдані Москві тримання під вартою із можливістю внести заставу у 1 млн 816 тис. 800 грн (600 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб). Вже наступного дня підозрювана знайшла потрібну суму, сплатила заставу і вийшла із СІЗО.

Нагадаємо, Богдану Москву затримали 5 липня 2024 року у Львові. Під час слідчих дій у її будинку на горищі працівники поліції знайшли також її зятя, експрокурора Ростислава Ільницького, який переховувався від мобілізації. Після цього Ільницького мобілізували до ЗСУ на офіцерську посаду.

Варто зазначити, що Богдана Москва є родичкою колишньої дружини колишнього начальника ДБР Романа Труби, а її дочка Роксолана влаштувалася на роботу в Державне бюро розслідувань саме тоді, коли Труба його очолював — у 2016 році, За час роботи в цій антикорупційній установі, 2021 року, Роксолана Москва придбала новий Audi Q8, ціна якого в салоні — понад 2,3 млн грн (близько 85 тис. доларів за тодішнім курсом).

Богдана Москва та Ростислав Ільницький стали відомими після розкішного весілля колишньої працівниці ДБР Роксолани Москви з експрокурором Ільницьким 7-8 жовтня 2023 року в п’ятизірковому комплексі Emily Resort, що поблизу Львова. На святкуванні було приблизно 300 людей, а торт, за оцінками кондитерів, вартував близько 100 тис. грн.

До слова, перед весіллям своєї доньки Богдана Москва була героєм компліментарних публікацій у кількох медіа. Зокрема глянцевий журнал “П’ємонт” присвятив їй сторінку свого спецпроєкту “Нескорені”: про українців, які “мужньо стоять на обороні власної країни”

Окрім того, видання “Акценти плюс” в інтерв’ю про родинні цінності Богдани Москви представляло її як “знаного правника, адвоката, бізнеследі”.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності