ДМС пропонували 1 млн доларів за посаду голови Львівської митниці

Затримані учасники корупційної схеми

Посади очільників Волинської та Чернівецької області оцінили дешевше

НАБУ і САП запобігли спробі групи осіб “поставити потрібних людей” на керівні посади в територіальних органах Державної митної служби для організації корупційних схем. Організатори схеми оцінили в 1 млн доларів посаду керівника Львівської митниці, а посади очільників Волинської та Чернівецької митниці — в 500 тис. доларів та 200 тис. доларів відповідно. Про це 4 липня повідомили у Національному антикорупційному бюро України.

Хабарники розраховували на те, що керівництво Держмитслужби не помічатиме корупційні схеми на цих митницях в обмін на половину незаконно отриманих доходів. Детективи НАБУ та прокурори САП викрили злочинну схему. Двом особам повідомили про підозру у пропозиції хабаря, ініціатора злочину затримали.

Підозру отримав Назар Шептицький

Водночас за даними видання Bihus.info, про підозру НАБУ повідомило пасинку головного судового експерта Олександра Рувіна — Назару Шептицькому. Саме його підозрюють у кримінальному провадженні щодо торгівлі керівними посадами у структурі Державної митної служби.

За даними слідства, влітку 2023 року Шептицький вирішив поставити підконтрольних людей на високі посади на митниці шляхом підкупу т.в.о. Голови Держмитслужби. Для комунікації з ним Шептицький залучив посередника – Руслана Черкаського, на той час уже колишнього заступника очільника митниці (звільнений на початку 2023 року, зокрема на тлі численних корупційних скандалів). Черкаський мав передати очільнику митниці пропозицію хабаря за посади в західних областях.

“Фінансувати” ці призначення та підбирати список потрібних кандидатур Шептицький планував разом зі спільником Олегом Гаталяком (зять бізнесмена Володимира Дідуха, відомого також як кримінальний авторитет Вова Морда. Варто зазначити, що у квітні 2021 року РНБО ввела санкції проти топ-10 контрабандистів, серед був і Володимир Дідух). Окрім того, Гаталяк також мав контролювати й розподіляти хабарі на майбутньому підконтрольному підрозділі митниці. Наприклад, з Волинської митниці у разі успіху планували отримувати близько 2 мільйонів доларів щомісяця, з яких половину лишати собі.

Зазначенні у повідомленні НАБУ суми за посади, мали бути лише першим платежем за саме призначення, а надалі планувалася регулярна доплата – частка від щомісячних незаконних прибутків.

Нагадаємо, 3 липня Національне антикорупційне бюро України проводило обшуки на Львівській митниці. А також цього ж дня НАБУ і САП викрили схему систематичного отримання неправомірної вигоди службовцями Рівненської митниці. Посадовцю митниці Андрію Дзюбі повідомили про підозру.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності