Львівська міськрада змінила податок на житло для мешканців громади

Податок на житло у Львові

З наступного року у громаді будуть чотири зони, мешканці яких платитимуть податок за різними ставками

Львівська міська рада змінила ставки і зонування податку на житлову нерухомість для мешканців громади. За відповідну ухвалу у четвер, 04 липня проголосували 40 депутатів ЛМР. Зміни почнуть діяти з 2025 року.

Нові зони сплати податку на житло у Львові

Згідно з текстом ухвали, територію громади розділять на чотири зони, мешканці яких платитимуть різні суми податків. Зараз у Львові діють три такі зони.

  • До першої зони увійшли Львів, Винники та Брюховичі (раніше сюди входили також Дубляни, Рудне, Рясне-Руське і Малехів). Для першої зони ставка податку не змінилась — 1% від розміру мінімальної зарплати за квадратний метр. Оскільки з 2025 року мінімальна зарплата в Україні зросте з 7100 до 8000 грн, то сума податку в гривнях зросте з 71 до 80 грн за кв. м.
  • До другої зони зі ставкою 0,75% від мінімальної зарплати увійшли Дубляни, Рудне, Рясне-Руське, Лисиничі та Підбірці. Мешканці цих населених пунктів платитимуть по 60 грн за квадратний метр оподаткованого житла.
  • До третьої зони увійшли Малехів, Гряда, Підрясне і Зашків. Для мешканців цієї зони діє ставка 0,5% мінімальної зарплати за квадратний метр. Це 40 грн з 2025 року.
  • Також у Львівській громаді створили четверту зону, якої раніше не було. Сюди увійшли Великі Грибовичі, Воля-Гомулецька, Малі Грибовичі, Зарудці, Збиранка, Малі Підліски, Ситихів і Завадів. Для цих сіл діятиме ставка 0,25% (20 грн за квадратний метр).

Хто і скільки має платити за житлову нерухомість

Платниками податку на житлову нерухомість є фізичні особи, якій є її власниками. При цьому в Україні оподатковують не за всю нерухомість, а лише за ту частину, яка перевищує встановлені державою норми. Це 60 кв. м для квартир та 120 кв. м для житлових будинків. Податок сплачується за кожен квадратний метр понад цю норму. Розмір податку самостійно вираховувати не потрібно. Це робить податкова адміністрація, яка формує і розсилає власникам нерухомості податкові повідомлення. Сплатити податок потрібно впродовж 60 днів з дня вручення такого повідомлення у будь-якому банку або будь-яким зручним способом за реквізитами, вказаними у податковому повідомленні.

До слова, у травні цього року міська рада виділила Державній податковій службі у Львівській області один мільйон гривень на марки та конверти, саме для того, щоби податківці могли розсилати повідомлення платникам.

Окрім податку на житло депутати Львівської міськради внесли зміни до оподаткування на нежитлову нерухомість. Зокрема, підняли ставку податку на промислові будівлі у два рази.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності