Священника Івана Левицького зі Львівщини повернули після двох років полону

Повернення з полону священника Івана Левицького з Львівщини

Отець Іван Левицький протягом чотирьох років був настоятелем храму священномученика Йосафата

З російського полону у п’ятницю, 28 червня повернули десятьох цивільних, серед яких — священник з Львівщини Іван Левицький. Отець перебував в полоні майже два роки.

Отець Іван Левицький

З російського полону повернули двох греко-католицьких священників — Івана Левицького з Львівщини та Богдана Галету з Івано-Франківщини, яких захопили росіяни 16 листопада 2022 року. Отець Іван Левицький з 2015 по 2019 роки був настоятелем храму священномученика Йосафата у Львові. “Дякую Президентові і всім, завдяки кому вони знову на рідній землі. Нехай усі українські сімʼї дочекаються на повернення своїх рідних,” — прокоментував Максим Козицький.

Обоє священників служили в Бердянську при церкві Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ. Після окупації Бердянська продовжили служіння. Отців затримали за сфабрикованими звинуваченнями у підривній та партизанській діяльності. Росіяни навіть зняли сюжет про те, що росгвардія знайшла в отців вибухівку.

Окрім священників, в Україну повернули:

  • Наріман Джелял, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, захоплений у Криму в 2021 році.
  • Олена Пех — мистецтвознавиця та наукова співробітниця Горлівського художнього музею, яку окупанти з 2018 року тримали в ув’язненні.
  • Валерій Матюшенко — затриманий окупаційними військами на Донеччині ще у липні 2017 року, згодом незаконно ув’язнений до 10 років позбавлення волі.
  • П'ятеро цивільних осіб, захоплених на території Білорусі: Микола Швець, Наталія Захаренко, Павло Купрієнко, Людмила Гончаренко та Катерина Брюханова.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності