Нацбанк через суд виселив зі своїх будівель у Львові фабрику Бахматюка

Суд виселив з будівлі львівської шкіряної фабрики підприємство скандального мільярдера Бахматюка

Приміщення шкіряної фабрики були в іпотеці за кредитом НБУ для банку “Фінансова ініціатива”

Господарський суд Львівської області прийняв рішення виселити Приватне акціонерне товариство “Шкіряне підприємство “Світанок” з трьох будівель колишньої шкіряної фабрики “Світанок” на вул. Жовківська, 63 і повернути будівлі у користування Національному банку України. Про це йдеться у рішенні, яке оприлюднили 13 червня в Єдиному державному реєстрі. Власником акціонерного товариства є скандальний український мільярдер Олег Бахматюк.

Бахматюк передав приміщення в іпотеку НБУ і не повернув кредит

Ще у 2014 році ТОВ “Юрок Плюс”, власником якого є Олег Бахматюк, передало Нацбанку в іпотеку три приміщення шкіряної фабрики на вул. Жовківській, 63, загальною площею понад 10,3 тис. кв. м. Це була частина гарантії за кредитом у 2 млрд грн, який НБУ надав банку Бахматюка “Фінансова ініціатива”. Після того, як банк не повернув кредиту, Нацбанк через суд у 2021 р. стягнув приміщення фабрики у свою власність.

Однак у січні 2022 року ТОВ “Юрок Плюс” уклало договір оренди трьох нежитлових приміщень з ПрАТ “Шкіряне підприємство “Світанок” (також належить Бахматюку) без згоди Національного Банку України. У листопаді 2023 року НБУ звернувся до ПрАТ “ШП Світанок” з вимогою звільнити приміщення фабрики, однак товариство відмовилось її виконати. Відтак юристи НБУ звернулись із позово до Господарського суду Львівської області.

Встановивши факт нікчемності договору оренди, а також відсутність підстав для користування ПрАТ “Шкіряне підприємство “Світанок” та третіми особами, позовна вимога про примусове виселення з будівель на вул. Жовківська, 63 у Львові, підлягає задоволенню”, — йдеться у рішенні суду.

Суд задовольнив позовні вимоги НБУ і зобовʼязав виселити Приватне акціонерне товариство “Шкіряне підприємство “Світанок” з будівель. Рішення може бути оскаржене в Західному апеляційному господарському суді.

Нагадаємо, у травні 2024 року НБУ виставив на продаж склади площею понад 9 тис. кв. м, на вулиці Жовківській у Львові, які належали ТОВ “Юрок Плюс” і теж були частиною гарантії повернення кредиту банком “Фінансова ініціатива”. Початкова ціна майна склала понад 55 млн грн. Аукціон не відбувся через відсутність покупців.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності