У Львові дворічному малюку пересадили нирку від 40-річного донора

У Львові від 40-річного донора пересадили нирку дворічному малюку

Дворічний Максимко – найменший пацієнт, якому трансплантували нирку у Львові. Лікарі готувалися до операції майже півтора року

У Львові операційна команда Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру трансплантувала нирку дворічному пацієнту. Про це 5 червня повідомили у Львівській обласній військовій адміністрації. Донором нирки для малюка став 40-річний чоловік.

“Нирка для маленького пацієнта “знайшлась” у травні цього року. Донором став дорослий, 40-річний чоловік. Операційна команда хірургів та анестезіологів Центру спільно з колегами-трансплантологами Першого ТМО успішно трансплантували нирку”, — йдеться у повідомленні.

Хлопчик є найменшим пацієнтом, якому трансплантували нирку у Львові

Через два тижні після пересадки нирки Максимка виписали додому. Хлопчик є найменшим пацієнтом, якому трансплантували нирку у Львові. Ваду розвитку сечовидільної системи у дитини діагностували ще під час вагітності мами. Тоді ситуацію сильно ускладнював розрив правої нирки, який стався на 28 тижні. Після народження немовля понад місяць перебувало у реанімації та перенесло дві операції — на 10 та 17 днях життя. 

До операції лікарі готувалися майже півтора року

Щоб жити повноцінно, хлопчик потребував якнайшвидшої трансплантації. Малюк перебував у черзі на донорський орган. У лютому 2023 року дитині розпочали перитонеальний діаліз через погіршення стану здоров'я. До складної операції малюка віком 2 роки 4 місяці та з вагою 10 кг мультидисциплінарна команда Центру готувала майже півтора року.

“З Максимком ми познайомились, коли йому виповнилось два місяці. Спершу проводили консервативну терапію, стежили за нирковими показниками, здійснювали переливання крові для лікування важкої анемії, вакцинували тощо. Тобто, працювала уся медична команда Центру”, – говорить Роман Андруневич, дитячий лікар нефролог.

Нагадаємо, у липні 2023 року в Україні вперше трансплантували серце дитині. Серце пересадили 6-річній дівчинці.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності