• Головна
  • Новини Львова
  • Смалив кабана до свят: львівські лікарі пересадили шкіру чоловіку з опіками половини тіла

Смалив кабана до свят: львівські лікарі пересадили шкіру чоловіку з опіками половини тіла

Ігор Коваль

У 52-річного чоловіка загорілося обличчя, руки, живіт, спина і ноги

Львівські хірурги зробили дві пересадки шкіри 52-річному Ігорю Ковалю з Вінниччини, який отримав важкі опіки майже половини тіла, коли смалив кабана до свят. У нього загорілося обличчя, руки, живіт, спина і ноги. Про це повідомили у четвер, 30 травня, у Першому ТМО Львова.

Чоловік не міг самостійно дихати

Через опіки дихальних шляхів чоловік не міг дихати. Спочатку його лікували у Вінниці, а потім терміново перевезли до спеціалізованого опікового центру в лікарні Святого Луки у Львові. Тут лікарі-комбустіологи одразу почистили його рани від мертвих тканин і зробили розрізи, щоб відновити кровообіг. Через 3 дні йому пересадили на місця опіків власну шкіру з ніг, стегон і плечей.

“Через 3 дні ми провели йому обширне оперативне втручання, яке тривало кілька годин. Ми висікли некротичні тканини на місці глибоких опіків та одномоментно закрили ці рани власною шкірою пацієнта, яку взяли з гомілок, а також частково з неушкоджених ділянок стегон та плечей. Через свою складність такі операції можуть виконувати лише у таких центрах як наш, тобто третинного рівня надання допомоги при опіках”, — зазначає Іван Рик, завідувач Центру термічної травми та пластичної хірургії Лікарні Святого Луки Першого медоб’єднання Львова

Після операції набряки зійшли і чоловік знову зміг дихати. За місяць була ще одна пересадка шкіри. Загалом 80% пересадженої шкіри прижилося. Також використовували штучну свинячу шкіру. Зараз стан пацієнта значно покращився, рани гояться.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності