• Головна
  • Новини Львова
  • Суд стягнув з львівських комунальників 315 тис. грн за ремонт пошкодженого ліпниною авто

Суд стягнув з львівських комунальників 315 тис. грн за ремонт пошкодженого ліпниною авто

Будинок на вулиці Ярослава Мудрого, 1

Частина фасаду обвалилась на припаркований автомобіль. Страхова компанія подала позов про компенсацію вартості ремонту

Господарський суд Львівської області зобов’язав ЛКП “Левандівка” виплатити понад 315 тис. грн за ремонт автомобіля, на який впала частина фасаду будинку на вулиці Ярослава Мудрого, 1 у Львові. Про це стало відомо з рішення суду, оприлюдненого в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

До суду звернулася страхова компанія “Арсенал Страхування”, яка намагалася стягнути 315 тисяч гривень з ЛКП “Левандівка”. 5 липня 2022 року з будинку на вулиці Ярослава Мудрого, 1 на автомобіль, застрахований у компанії “Арсенал Страхування” упала частина фасаду. Страхова компанія оплатила СТО 315 тисяч гривень за ремонт автомобіля. І надіслала рахунок для відшкодування збитків на адресу ЛКП “Левандівка”, яке управляє будинком. Проте ЛКП “Левандівка”, з вини якого, на думку позивача, з будинку впав шматок фасаду, ці гроші страховикам не повернуло. Тож вони звернулися до суду.

ЛКП “Левандівка” не визнало своєї відповідальності

ЛКП “Левандівка” не визнало своєї відповідальності. Представник ЛКП у суді стверджував, що в обов’язки управителя будинку не входило підтримувати фасад будинку в належному технічному стані, мовляв, у договорі з ОСББ не йдеться про “послугу щодо простукування і укріплення окремих цеглин, які загрожують падінням”. Також у ЛКП зазначили, що їхній представник не був присутній під час огляду автомобіля, бо не знав ні дати, ні часу на який він призначений. А отже пошкодження визначили в односторонньому порядку. А це дає підстави ЛКП сумніватися в тому, що обсяг зазначених збитків відповідає реальним пошкодженням. А отже і вартість їх усунення може бути іншою.

Також відповідач зазначив, що поруч з місцем паркування автомобіля, навколо будинку були натягнуті аварійні сітки, які свідчили про ймовірну небезпеку. “Незважаючи на це, водій проігнорував попередження про небезпеку, тим самим своїми діями створив умови для завдання шкоди автомобілю”, — так викладена позиція відповідача у судовому рішенні.

Представник власника будинку — ОСББ “На Ярослава Мудрого, 1” — заперечив аргументи відповідача, посилаючись на відповідь Залізничної районної адміністрації в якій чітко вказано, що за технічний стан будинку відповідає саме ЛКП «Левандівка». Він також надав суду фото, яке підтверджує, що ЛКП “Левандівка” проводило ремонтні роботи у будинку із застосуванням автовежі. “Коли відповідач здійснював попередню обрізку самовисіву дерев на будинку, він не міг не бачити аварійного стану штукатурки, міг самостійно її підмурувати… однак ЛКП «Левандівка» необхідних дій виконано не було”, — заявив представник ОСББ.

Вивчивши всі матеріали справи, суддя Господарського суду Світлана Кітаєва дійшла висновку, що саме ЛКП “Левандівка” є відповідальним за завдану шкоду, і задовольнила позов страхової компанії. Згідно з рішенням суду, комунальники мають відшкодувати СК “Арсенал Страхування” 315 тисяч гривень, а також сплатити 4 тис. 725 грн судового збору.

Нагадаємо, у Львові у лютому 2023 року на території Львівського національного медичного університету на вулиці Шімзерів, на голову 17-річної дівчини впав шматок ліпнини. Постраждалу доправили в лікарню святого Миколая із підозрою на струс головного мозку.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності