• Головна
  • Новини Львова
  • Лікарі Львова два роки боролися за життя 9-річної дитини з ампутованою через рак ніжкою

Лікарі Львова два роки боролися за життя 9-річної дитини з ампутованою через рак ніжкою

Лікарі Львова два роки боролися за життя 9-річного Михайлика, який втратив ніжку через рак

Хлопчик вже навчився ходити без милиць, бігати, стрибати, їздити на велосипеді та плавати

Дев’ятирічний хлопчик, який втратив ніжку у боротьбі з агресивною формою раку знову може ходити без милиць, також їздить на велосипеді, стрибає на батуті та плаває. Він вже отримав протез та опановує ходьбу у Дитячій лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова. Фахівці лікарні майже два роки боролися за життя та здоров’я маленького пацієнта. Про це 27 травня розповіли у Першому медичному об’єднанні Львова.

Коли Михайлику Палію було 7 років у нього виявили одну із найагресивніших форм раку серед дітей — остеосаркому. Пухлина вразила стегнову кістку на лівій нозі. Перші шість курсів хімії Михайлику провели в Івано-Франківській дитячій обласній клінічній лікарні. “Хлопчик важко переносив терапію, а пухлина на неї не реагувала. Тож хвороба і далі прогресувала. Єдиний шанс на порятунок дитини — ампутація всієї ураженої остеосаркомою кінцівки”, — йдеться у повідомленні.

Далі у боротьбу за Михайлика вступила мультидисциплінарна команда спеціалістів Дитячої лікарні Святого Миколая: онкогематологи, хірурги, протезисти, фізичні терапевти та психологи.

Операція

Операція з ампутації лівої ніжки тривала чотири години. А вже за кілька днів Михайлик за підтримки фізичного терапевта та за допомогою милиць зробив свої перші кроки. “Його бажання ходити перевершило найоптимістичніші сподівання спеціалістів. І це попри те, що після ампутації дитину ще довго мучили фантомні болі у ніжці, якої вже не було. Паралельно хлопчик продовжував приймати хімієтерапію”, — розповіли у лікарні.

“Михайлик дуже хотів робити все як інші дітки — бігати, стрибати, знову ходити до школи. Він самотужки навчився їздити на велосипеді без однієї ноги. На милицях прислуговував на церковній службі. І навіть приміряв на себе професію рятувальника — провів один день з івано-франківськими ДСНС-никами”, — йдеться у повідомленні.

А за півтора року після ампутації збулася ще одна мрія Михайлика: хлопчик став на обидві ніжки. У майстерні протезування Першого медоб’єднання Львова йому виготовили штучну кінцівку і зараз він опановує ходьбу на ній. “В нього немає страху до падіння. І через це ми за два тижні досягли максимального результату, на який я сподівався лише за 4 тижні після протезування”, — розповів про успіхи пацієнта його фізичний терапевт Максим Тибінка.

Нагадаємо, львівські лікарі врятували 7-денну дівчинку з переміщенням внутрішніх органів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності