Розкіш у час війни: які елітні авто купують у Львові

Які авто купують у Львові під час війни

Попри війну, попит на преміумсегмент в автосалонах Львова не згасає, клієнти витрачають мільйони на елітні авто

З початку 2024 року у Львові побільшало реєстрацій нових автомобілів преміальних брендів, придбаних в офіційних автосалонах, порівняно із періодами попередніх років під час початку пандемії та війни. Про це LVIV.MEDIA стало відомо з відповіді на інформаційний запит регіонального сервісного центру ГСЦ МВС у Львівській, Івано-Франківській та Закарпатській областях.

Із початку 2022 року попит на українському автомобільному ринку різко знизився через повномасштабне вторгнення, однак за даними статистики у цьому році ситуація почала стабілізуватися. У Львові почали купувати більше машин в автосалонах, серед них активно продаються авто преміального класу. Хоч вони є дорожчими, криза, спричинена війною, майже не вплинула на цей сегмент. Хоча клієнти купляють і бюджетніші авто, але кількість реєстрацій елітних автомобілів під час війни вражає. Загалом у Львові від початку 2024 року офіційно зареєстрували у сервісному центрі МВС 958 автомобілів придбаних в автосалонах. В цьому списку присутні також кілька авто, вартість яких стартує від 10 млн грн.

Найдорожчі авто, які придбали у Львові цього року

Два найдорожчі автомобілі, які придбали цього року у Львові — позашляховики BMW XM LABEL за ціною понад 10 млн грн та один XM, який вартує від 8 млн грн.

Серед топових марок зареєстрували один придбаний в автосалоні Mercedes-Benz G 500, який у максимальній комплектації вартує понад 15 млн грн. А також один гелік G 400 D, в тій самій ціновій категорії.

Також у Львові цьогоріч зареєстрували топове нове авто Porsche 911 Turbo S, яке коштує в українському автосалоні від 11,5 млн грн.

Як пояснив LVIV.MEDIA гендиректор Lexus Lviv Роман Дмишко, реальні обсяги продажів нових автомобілів можуть значно перевищувати офіційні дані реєстрацій за певний період. Оскільки, факт реєстрації автомобіля ще не означає, що його придбали саме в цей час. За законом, після купівлі автомобіля в салоні його потрібно зареєструвати в сервісному центрі МВС протягом 10 днів. Однак не всі покупці дотримуються цього, відкладаючи реєстрацію з різних причин. Самі автосалони також не завжди мають інформацію про те, чи їхні клієнти зареєстрували придбані автомобілі, оскільки покупці їм про це не звітують.

Експерти поділяють автомобільний ринок на мас-маркет, що охоплює популярні бренди, такі як Toyota, Mazda, Volkswagen, Opel, Renault та преміальний який включає Lexus, Mercedes-Benz, Audi, BMW, Volvo та Porsche.

Топ-5 автомобільних марок, які купували у Львові з початку 2024 року

За даними, отриманими від сервісного центру МВС у Львові, протягом чотирьох місяців від початку року, у Львові реєструють більш дорогі та високотехнологічні моделі.

1 місце - автомобілі Toyota

Безумовним лідером за кількістю реєстрацій у Львові стала японська марка Toyota. З січня було зареєстровано 74 нових авто цієї марки, серед яких найпопулярнішою моделлю була Toyota RAV4. Вартість такого авто залежно від комплектації становить від 1,3 млн грн до 2 млн грн. Клієнти  також реєстрували позашляховики Highlander, Land Cruiser і седани Camry та Corolla.

2 місце - Volkswagen

Другим за популярністю став Volkswagen. У Львові зареєстрували 62 автомобілі цієї марки, серед них лідирує модель Taureg вартістю від 1,5 до 2 млн грн.  Львів'яни також активно купували електромобіль цієї фірми ID.4, який коштує в районі 1,5 млн грн, а також кросовери Tiguan та T-Roc.

3 місце – BMW

Преміальна німецька марка увійшла у трійку лідерів завдяки високому попиту на свої автомобілі. У Львові за три місяці придбали 60 авто, з них найбільшим попит мала компактна модель кросовера X3, яка поєднує преміальний імідж та практичність за ціною від 1,8 млн грн. Водночас спостерігається стійкий інтерес до більш дорогих моделей зокрема флагманського повнорозмірного кросовера X7.

4 місце – Suzuki

На четвертому місці за реєстраціями — 50 новинок опинився японський бренд Suzuki. Найбільший попит мали компактні та бюджетні кросовери Vitara та SX4, які коштують від 600 тис. грн до 1,2 млн грн.

5 місце – Renault

Лідируючі позиції серед бюджетних  автомобільних марок у Львові продовжує утримувати французький Renault. За підсумками першого кварталу 2024 року покупці у Львові зареєстрували 43 нові автомобілі цієї марки, із них половина авто моделі DUSTER, яка вартує орієнтовно 600 тис. грн.

Помітний інтерес львів'яни виявили і до преміальних автомобільних марок. Зокрема, з початку року у місті зареєстрували 32 нових Mercedes-Benz серед яких переважали різні моделі GLE, 29 Lexus, з яких була одна найдорожча модель Lexus RX 500h за понад 4 млн . А також зареєстрували 24 Porsche, в яких усі моделі коштують в середньому 5 млн грн. Також були зареєстровані 23 Audi в яких переважає модель Q8, 10 Lande Rover та 25 авто Volvo, серед яких більшість — XC90 вартістю до 3 млн грн.

Крім того, стабільний попит мали бюджетніші бренди: Nissan — 33 авто, Citroen — 32, Kia — 32, Skoda — 22 та Mazda — 18. Крім цього, у Львові зареєстрували одне топове авто Mazda CX-90, яке вартує 2,5 млн грн.

Чому преміум авто купляють більше, аніж бюджетні

Як пояснили LVIV.MEDIA у офіційному дилері BMW, який увійшов у трійку лідерів, успіх цього бренду на львівському ринку значною мірою пов'язаний з наявністю привабливих пропозицій, оскільки після пандемії на наш ринок надійшли автомобілі 2022 року випуску, які первісно були призначені для інших країн. Через санкції їхня доля була невизначеною, тому завод вирішив реалізувати ці авто в Україні за спеціальними вигідними цінами.

Після пандемії та початку війни через дефіцит напівпровідників український авторинок певний час взагалі не розглядався виробниками як перспективний для продажів. Однак цього року ситуація стабілізувалася, і компанії вирішили відновити постачання. Крім цього, важливим фактором, який допомагає підіймати статистику продаж на авторинку, є наявність машин у салонах. Імпортери налагодили логістику, і клієнти можуть на місці придбати автомобіль, який вже є у салоні. Це значно пришвидшує та полегшує процес покупки. Крім цього, дилери можуть з легкістю за декілька днів доставити бажаний автомобіль з будь-якого салону у інших містах України.

Водночас частина клієнтів готова сплачувати більше за новітні комплектації. Як пояснили офіційні дилери у авто преміумкласу переважають індивідуальні замовлення з вибором всіх бажаних опцій, кольору та наповнення. Клієнти цього сегменту, вкладаючи великі кошти у авто, готові чекати на своє замовлення навіть по пів року.

«Наявні автомобілі є, проте, коли справа доходить до покупки нового преміального авто, клієнти часто мають специфічні вимоги до кольору салону, кольору кузова, комплектації тощо. Через ці особливості виготовлення такого авто на заводі може істотно затягуватися від 4 до 6 місяців залежно від специфіки замовлення. В момент такого замовлення може бути відсутня для нашого ринку якась опція. Наприклад, людина хоче масаж сидінь, якщо ми такого не виробляємо, то переносимо на час виготовлення наступної партії місяць-два. Дочекалися масажу, пропала можливість, умовно, лазерних фар для нашого ринку. Бо наш ринок точно не є пріоритетним для жодного виробника, насправді», — пояснили у офіційному дилері BMW.

Хто купує нові авто

Експерти пов'язують зростання продажів нових автомобілів з певною економічною стабілізацією в країні та покращенням платоспроможності громадян. Розрахунки за придбані авто здійснюються різними способами, але близько третини продажів завжди, навіть під час війни, відбувалася із залученням кредитів. Що стосується преміальних автомобільних брендів, то їх купують як фізичні, так і юридичні особи, проте останні часто роблять це з метою отримати відшкодування ПДВ. Фактично жодне підприємство не купує преміальні автомобілі для виробничих чи господарських потреб. Їх просто оформляють на юридичну особу, а реальним власником і користувачем залишається фізична особа.

Щодо авто бюджетніших моделей у топі тримається французький бренд Renault, який зберігає свою популярність серед львів’ян. Секрет полягає у вигідному співвідношенні ціни та якості цих автівок. Навіть враховуючи, що автомобілі йдуть у продаж новими, їхня вартість залишається доступною порівняно з аналогічними пропозиціями від інших виробників.  Найбільший попит мають кросовер Renault Duster та лінійка комерційних автомобілів Master. При цьому більшу частку покупців становлять бізнес-компанії - близько 70% від загальних продажів. Решта 30% припадає на фізичних осіб.

Водночас як повідомили LVIV.MEDIA у офіційному автосалоні  Renault у Львові обсяги реалізації авто значно скоротилися порівняно з допандемійним періодом через вплив COVID-19, а згодом — повномасштабного російського вторгнення. Поточний рівень продажів поки не сягнув показників, які спостерігалися до 2022 року.

Прогнози експертів

За прогнозами експертів  за декілька місяців динаміка попиту може пригальмувати після вичерпання складських запасів акційних автомобілів та надходження нових моделей 2024 року, для яких вже будуть діяти стандартні вищі цінові пропозиції. Крім того, ціни на автомобілі загалом будуть зростати. Навіть поступове здорожчання спонукатиме частину клієнтів відкладати покупку нового авто.

"Люди приходять, оцінюють ситуацію і розуміють, що якщо зараз умовна ціна становить 50 тисяч доларів, то вже за пів року вона може бути 53 тисячі, і ця розбіжність між очікуваннями та реальністю впливає на їхнє рішення", — пояснив гендиректор Lexus Lviv Роман Дмишко.

Загалом ситуація на авторинку залишається нестабільною, але досить активною. Хоча загальний попит на автомобілі знизився, в певних сегментах продажі навіть зросли. Прогнозується, що тенденція до зростання попиту на кросовери, електромобілі та гібриди триватиме.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності