Львівські хірурги замінили частину стравоходу 8-річної дівчинки товстою кишкою

8-річна Діана після операції

Дитина отримала хімічний опік стравоходу, через що шість років не могла їсти тверду їжу

Хірурги Дитячої лікарні святого Миколая провели рідкісну операцію 8-річній Діані з Тернополя. Вони замінили ділянку стравоходу дитини фрагментом її товстої кишки. Після операції дитина вперше за шість років змогла без проблем їсти тверду їжу, повідомили у пресслужбі Першого медичного об’єднання Львова у п’ятницю, 17 травня.

Через хімічний опік у дитини почав закриватися стравохід

Як розповіли лікарі, коли Діані було 11 місяців, вона випила засіб для миття посуду, який обпік оболонку її стравоходу. Попри лікування, у дівчинки розпочалися проблеми: надмірне слиновиділення та труднощі з ковтанням їжі. Під час обстеженні медики з’ясували, що мийний засіб не просто обпік дитині слизову оболонку, а й сам орган. Щобільше, рідина просочилася у тканини стравоходу, і м’язи в тому місці з часом перетворилися на рубець, який стиснув стравохід та не пропускав їжу.

Щоб Діана мала можливість їсти, лікарі регулярно робили їй бужування — під наркозом вводили спеціальний балончик, який під тиском розширював стравохід. З часом процедура стала втрачати ефективність, і робити її доводилось все частіше. При цьому Діана могла їсти лише рідку їжу.

Стравохід звузився до одного міліметру

На момент, коли мати дівчинки звернулася до Дитячої лікарні святого Миколая, діаметр стравоходу дитини звузився до критичного розміру — одного міліметру, тоді як норма становить 1,5 см. Лікарі вирішили прооперувати Діану негайно, адже невдовзі стравохід міг закритися ще більше, і вона не могла б не лише споживати рідку їжу, а навіть пити.

“Ми вирішили виконати пацієнтці загрудинну товстокишкову пластику стравоходу. Тобто стравохід дитини ми замінили частинкою її власного товстого кишківника. Ми взяли фрагмент довжиною 26 см, провели транспозицію за грудину, пришили його зверху до горла, а знизу — до шлунку. Тобто зараз їжа потрапляє до шлунку Діани через ту пересаджену частинку кишки, яка тепер виконує функцію стравоходу”, — розповів хірург Дитячої Лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова Дмитро Грицак.

Операція на стравоході 8-річної Діани тривала близько 4,5 години. Зараз дівчинка одужує і потрохи починає вживати тверду їжу, зокрема вже спробувала м’ясо і мріє незабаром скуштувати піцу.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності