Львівська опера — у трійці лідерів за доходами серед українських театрів

Львівська опера

Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької заробив торік 31,5 млн грн. З цим показником він на третьому місці серед усіх національних театрів України

Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької увійшов у трійку театрів, які отримали найбільший дохід за минулий 20223 роки. Такі дані дослідження оприлюднила 23 квітня команда YouControl.Market, проаналізувавши фінансові показники українських театрів за допомогою даних з відкритих джерел.

Які театри у 2023 році заробили найбільше

Найбільше доходів серед національних театрів за 2023 рік згенерував Театр опери та балету імені Т. Шевченка — понад 53 млн грн. Майже 46 млн грн чистого доходу отримав Театр Франка, ще 31,5 млн грн доходу отримала Львівська опера. 

Загалом, усі національні театри у 2023 році заробили більше, ніж у 2021 році. Тільки Одеський оперний театр у 2023 році не перевищив свій рівень чистого доходу 2021 року.

Найбільший чистий дохід серед театрів комунальної власності у Київського театру оперети — майже 157 млн грн. Понад 70 млн грн чистого доходу згенерував Київський театр опери та балету для дітей і юнацтва, ще понад 67 млн грн — Молодий театр.

Театри, які перебувають у комунальній власності фінансуються з місцевих бюджетів. А також включають у чистий дохід і кошти отримані з місцевих бюджетів.

1,3 млрд грн на театри з державного бюджету

Усі національні театри отримують пряме фінансування з держбюджету. У 2023 році на  підтримку національних театрів тільки за програмою “Фінансова підтримка національних театрів” держава виділила понад 1,3 млрд грн. 

Загалом із державного бюджету за цією програмою фінансують 8 театрів. За даними YC.Market, найбільше коштів за у 2023 році отримав Національний академічний театр опери та балету України імені Т.Г.Шевченка — понад 322 млн грн, найменше — Франківський драмтеатр — майже 45 млн грн.

Львівська опера отримала 169,1 млн грн, а Національний академічний український драматичний театр імені Марії Заньковецької — 83, 1 млн грн.

Більшість отриманих від держави коштів, театри спрямовують на заробітну плату співробітників та сплату податків. Ще частина йде на сплату комунальних послуг і лише кілька відсотків на нове обладнання чи оновлення декорацій.

Кількість глядачів у театрах збільшилася у 2023 році

Як зазначили у Національній спілці театральних діячів України (НСТДУ), для багатьох театрів (особливо прифронтових регіонів) 2022 рік позначився призупиненням діяльності від 2-х місяців і часом до пів року і більше. Театри Києва повернулися до показу вистав десь у червні-вересні. До того ж театри починали працювати з неповними залами. Багато хто продавав квитки тільки в партер, аби у випадку тривоги швидко провести евакуацію глядачів, або продавалися квитки тільки на ту кількість людей, яку здатне прихистити укриття в театрі (якщо воно було облаштоване). Блекаути та часті обстріли також не сприяли збільшенню глядачів у залах. 

Щодо 2021 року, то не слід забувати, що тоді діяли карантинні обмеження і театри мали дотримуватися карантинних вимог.  

У 2023 році кількість глядачів однозначно збільшилася, оскільки театри призвичаїлися до нових умов, а глядачі потребують емоцій та вражень. Театри стали доступними раніше, ніж відновилася концертна діяльність естрадних виконавців, тож в цю паузу глядачі обирали театр.

Довідково

Усього в Україні є понад 12 тисяч компаній та ФОП у мистецькому секторі. За КВЕДом 90.01 “Організація театральної діяльності” зареєстровано майже 2 тисячі юридичних осіб (комерційної та некомерційної організаційно-правової форми), а також понад півтори тисячі ФОПів.

За даними Держстату, які востаннє оновлювалися у 2017 році, в Україні нараховують 113 театрів, які перебувають в державній та комунальній власності, про кількість недержавних театрів статистичні дані відсутні. 

До сфери управління Мінкультури зараховано дев’ять національних театрів: 

  • ДП "Національний академічний театр опери та балету України імені Т. Г. Шевченка"; 
  • ДП "Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки"; 
  • ДП "Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка";
  • ДП "Львівський національний академічний український драматичний театр імені Марії Заньковецької"; 
  • ДП "Харківський національний академічний театр опери та балету імені М. В. Лисенка"); 
  • Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької;
  • Одеський національний академічний театр опери та балету”
  • ДП “Івано-Франківський національний академічний драматичний театр імені Івана Франка” (був переведений до сфери управління Мінкульту у 2022 році);
  • НЦТМ ім. Леся Курбаса.

Нагадаємо, в кінці лютого стало відомо, що двоє артистів балету Львівської опери не повернулися до України після гастролей в Естонії та Фінляндії. З-за кордону також не приїхала дружина одного із артистів. Йшлося про провідного соліста балету Андрія Михаліху та його дружину Юлію, а також артиста балету Богдана Ключника.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності