У Львові з Пагорба слави заберуть скульптури радянської доби

У Львові з Пагорба слави заберуть скульптури радянської доби

З Пагорба Слави приберуть скульптури “Мати-Батьківщина”, “Воїн з прапором” та “Присяга”

У Львові скульптурні композиції “Мати-Батьківщина”, “Воїн з прапором”, “Присяга”, а також інші елементи, що розташовані на Пагорбі слави, перенесуть до Музею тоталітарних режимів “Територія терору”. Про це повідомили у Львівській міській раді.

Відповідне рішення затвердив виконавчий комітет ЛМР.

Довідково:

Пагорб Слави — меморіальний комплекс, де поховані російські та радянські військові, які загинули під час першої та другої світових воєн. Розташований у східній частині Львова на початку вулиці Пасічної. Об'єкт з 2002 року має статус національного.

12 березня 1945 року затверджено проєкт будівництва там військового меморіалу Закладення сучасного меморіалу відбулося 23 лютого 1948 року.

Вхід до меморіалу оформлений двома пілонами з червоного пісковику, виконаними у вигляді спущених знамен. Центральна частина цвинтаря спроєктована у вигляді кола, поділеного навпіл Алеєю Героїв. У кожному півколі з надгробків, ліворуч та праворуч, по шість індивідуальних поховань. Загалом на цвинтарі було поховано 65 вояків у спільних похованнях та 255  — індивідуальних.

Скульптурні групи Пагорба Слави створені київськими та львівськими митцями. Праворуч — дві скульптурні групи “Клятва” та “Мати-Вітчизна” (скульптор Михайло Лисенко), ліворуч — скульптура “Воїн з прапором” (скульптор Василь Форостецький). Ліворуч від входу розташований гранітний обеліск, встановлений у 1952 році. Праворуч головного входу розташоване поховання радянського диверсанта, агента НКВС Миколи Кузнєцова. Його рештки, як вважалося раніше, були перенесені з села Боратин на Пагорб Слави 27 липня 1960 року. На його похованні встановлений надгробок з червоного граніту з бронзовим барельєфом. 2019 року бронзовий барельєф з поховання Миколи Кузнецова був викрадений невідомими особами. Також при вході на цвинтар від вулиці Пасічної встановлено бронзовий світильник, в якому під час відкриття меморіального комплексу “Пагорб Слави” 23 лютого 1958 року було запалено вогонь вічної слави.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності