• Головна
  • Новини Львова
  • Індустріальний парк у Львові першим в Україні отримав страхування від воєнних ризиків

Індустріальний парк у Львові першим в Україні отримав страхування від воєнних ризиків

M10 Industrial Park у Львові

Проєкт M10 Industrial Park має гарантію на суму до 9,1 мільйона доларів

Міжнародне агентство з гарантування інвестицій Всесвітнього банку MIGA застрахувало від воєнних ризиків перший інвестиційний проєкт в Україні. M10 Industrial Park у Львові отримав гарантію на суму до 9,1 мільйона доларів. Страхування покриває воєнні ризики впродовж 10 років. Про це повідомила міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Гарантія передбачає страхування інвестиції та залученого фінансування для будівництва та експлуатації складського комплексу та супутньої інфраструктури. «Це сигнал не лише для нових потенційних інвесторів, які розглядають можливості інвестування в Україну. Але й перший крок до запуску ринку страхування від воєнних ризиків», — написала Юлія Свириденко.

Керівник аналітичного відділу інвесткомпанії Concorde Capital Олександр Паращій у коментарі LVIV.MEDIA пояснив, що після початку повномасштабного вторгнення в Україні інвестори, не маючи можливості застрахувати воєнні ризики, втратили доступ до кредитів на свої проєкти. «Як правило, компанії фінансують такі проєкти за рахунок боргового капіталу. Тобто мають десь взяти позику. Але позику під такі проєкти ніхто не дасть, тому що всі бояться, що завтра щось станеться. Якщо є така страховка, то будь-який банк з задоволенням дасть під нього своє фінансування. Це механізм, який, по-перше, дає комфорт самому ініціатору проєкту, що у випадку чого він принаймні свої гроші поверне. І друге — це дає дуже широкі можливості з залучення боргового фінансування», — сказав Олександр Паращій.

Експерт також сподівається, що надалі інвесторам буде простіше страхувати воєнні ризики своїх проєктів: «З одного боку, це дійсно прорив, тому що це перший проєкт, будемо сподіватись, що будуть і наступні. З іншого боку, за півтора року, на жаль, це тільки перший проєкт. І сума страхування поки що не вражає. Але я так розумію, що далі буде простіше. Принаймні, ми розуміємо, що є міжнародні фінансові інституції, які готові таки чином допомагати українським інвесторам».

М10 Lviv Industrial Park – новий індустріальний парк, який розбудовується компанією Dragon Capital у промисловій зоні мікрорайону Рясне-2. Територія парку охоплює 23,5 га, що перебувають у приватній власності, та складається із шістьох ділянок.

Будівництво першої черги — сухого складського комплексу площею 14 400 кв. м — мають завершити у четвертому кварталі 2023 року, йдеться на сторінці проєкту. Одним з інвесторів індустріального парку є Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), який профінансує до 35% його вартості.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності