У Львові відновили історичні двері з вітражами

У Львові відновили історичні двері з вітражами

Вартість реставраційних робіт становила 118 189 гривень

У Львові фахівці відреставрували ще одні історичні двері в будинку на вулиці Глібова, 15. Також тут відновили і вітражне засклення брами.

Про це повідомила Львівська міська рада.

«Ці двері з модрини були в поганому стані. Низ струхлявів, а дерев’яне полотно потребувало вставок. Через значну вагу, двері не тримались на завісах. Та найбільше часу зайняла робота з вітражами. Збережені скельця потрібно було обережно демонтувати та ретельно відчистити. За допомогою щодо виготовлення втрачених скелець ми звернулися до німецьких фахівців, вони змогли їх відтворити за старою технологією. А зображення наносили вже наші майстри з прикладного мистецтва», – розповів реставратор Ростислав Малецький.

За словами директора ЛКП «Бюро спадщини» Павла Богайчика, вартість реставраційних робіт становила 118 189 грн. Відповідно до Програми співфінансування, мешканці оплатили  30% цієї суми.

Раніше у цьому будинку також відреставрували дубову браму. 

До слова, у 2022 р. в історичній частині міста, у співпраці з мешканцями, відреставрували 29 брам. Наступний набір заявок до Програми співфінансування  планується у вересні 2023 року. Однак, як наголошують у Бюро спадщини, прийняті заявки опрацьовані орієнтовно через 1-2 роки за наявності фінансування у міському бюджеті.

Довідково: з 2018 року у Львові місто фінансує Програму співфінансування реставрації історичних дверей та брам. Програма передбачає, що 70% вартості робіт оплачує міська рада, а 30% – мешканці.

Нагадаємо, нещодавно у Львові, у будинку на вулиці І. Франка, 144, що неподалік Стрийського парку відрестраврували історичні дерев’яні двері-віяло. Роботи тривали близько двох місяців.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності