У Львові презентували унікальний проєкт, присвячений колекції Івана Гречка

У Львові презентували унікальний проєкт, присвячений колекції Івана Гречка
Фото: LVIV.MEDIA

Побачити унікальні експонати можна буде у Пороховій вежі до 13 серпня

У неділю, 18 червня, Український католицький університет презентував у Львові унікальний виставковий проєкт «Виображення колекції. Як Іван Гречко красу шукав…».

Про це повідомила журналістка LVIV.MEDIA з місця події.

Так, у Пороховій вежі виставили на огляд твори зі збірки Івана Гречка – непересічного львів’янина, сподвижника відновлення Української Греко-Католицької Церкви, громадського діяча та патріарха українського колекціонування. Організатори зазначають, що колекція Івана Гречка – виняткове явище у культурному просторі Львова та України.

«Її формування припадало на час становлення дисидентського руху в Україні і відродження зацікавлення в середовищі української інтелігенції 1960-тих років спадщиною народного мистецтва і творенням нового українського мистецтва. До цього руху безпосередньо був причетний і сам Іван Гречко, який став одним з перших колекціонерів народного мистецтва у післявоєнний час», - кажуть автори проєкту.

Десять років тому Іван Гречко подарував значну частину своєї колекції Українському католицькому університету для збереження та експонування.

Так, на виставці можна буде оглянути одну з найбільших збірок українських ікон на склі Гуцульщини та Покуття, стародруки, свічники, ручні хрести, писанки, кераміку, текстиль, дерев’яну скульптуру. Також буде представлений  живопис мистецького середовища Львова та Галичини 20 століття з колекції Гречка.

Триватиме виставка до 13 серпня у Львові в Центрі архітектури, дизайну та урбаністики «Порохова вежа», що на вул. Підвальна, 4. Проєктом також заплановано паралельну програму.

Нагадаємо, у Львові в Домі Франка відбулась виставка «Вільно». 29 митців, більшість із яких — студенти Львівської академії мистецтв, представили свої роботи в межах галерейної практики.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності