• Головна
  • Новини Львова
  • Застряг в Україні напередодні повномасштабного вторгнення: зі Львова евакуювали за кордон цивільний літак

Застряг в Україні напередодні повномасштабного вторгнення: зі Львова евакуювали за кордон цивільний літак

Застряг в Україні напередодні повномасштабного вторгнення: зі Львова евакуювали за кордон цивільний літак

Літак прибув у Львів 23 лютого 2022 року й до сьогодні був у міському аеропорту

У четвер, 1 червня, з аеропорту Львів евакуювали вже третій цивільний літак з початку війни. Авіалайнер прибув до Варшави, звідки відправився на технічне обслуговування у Францію.

Пересування повітряного судна зафіксував онлайн-радар Flightradar24 після перетину кордону, пише «РБК-Україна».

Так, вранці 1 червня зі Львова вилетів широкофюзеляжний авіалайнер Airbus A330-300 з мальтійською реєстрацією 9H-SME. Літак приземлився у Варшаві о 07:16. Пересування повітряного судна зафіксували, коли пілоти включили передавач літака на території Польщі. Авіалайнер кілька годин перебував там, а потім вилетів до міста Шатору у Франції. Там літаки проходять технічне обслуговування чи консервацію у разі тривалого зберігання.

Додамо, що A330-300 прибув до Львова напередодні повномасштабного вторгнення – 23 лютого 2022 року. Літак орендувала українська авіакомпанія Windrose для перевезення вантажів.

Зауважимо, що це не перша успішна евакуація літаків з аеродромів України з початку війни. Наразі відомо про такі випадки:

  • 2 квітня 2022 року пілоти перегнали регіональний літак ATR 72 Windrose зі Львова до Варшави;
  • 13 вересня 2022 року лоукостер Wizz Air евакуював авіалайнер Airbus A320 зі Львова в Катовіце;
  • 4 квітня 2023 року українська авіакомпанія SkyUp змогла перегнати літак Boeing 737-800 з аеропорту Бориспіль до Румунії. Це був єдиний авіалайнер перевізника, що залишалося в Україні на початок війни.
  • 20 грудня 2022 року Туреччина евакуювала два військово-транспортні літаки Airbus A400. Вони прибули до Борисполя в ніч із 23 на 24 лютого 2022 року.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба раніше казав, що достатні засоби протиповітряної оборони дозволили б Україні відкрити аеропорт у Львові. Для цього потрібні літаки F-16.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності