• Головна
  • Новини Львова
  • «Крадіжка» львівських земель на пів мільярда гривень: суд відклав розгляд справи щодо землі, де був ринок «Добробут»

«Крадіжка» львівських земель на пів мільярда гривень: суд відклав розгляд справи щодо землі, де був ринок «Добробут»

«Крадіжка» львівських земель на пів мільярда гривень: суд відклав розгляд справи щодо землі, де був ринок «Добробут»

Мер Львова каже, що це найбільша афера, яку провели так звані «чорні реєстратори» у місті

У вівторок, 30 травня, Західний апеляційний господарський суд Львова відклав розгляд справи щодо скасування реєстрації права постійного користування земельною ділянкою ТОВ «Галінвест» та скасування реєстрації права власності на тимчасовий продовольчо-промисловий центр позаду Оперного театру, де ще донедавна був ринок «Добробут».

Про це повідомили у Львівській міській раді.

Зазначається, що справа тягнеться ще з 90-х років. Тоді на цій ділянці планували звести готель й місто віддало забудовнику кілька земельних ділянок зокрема і в центральній частині Львова.

Проте забудовник своїх обіцянок так і не виконав. Натомість фірма «Галінвест» незаконно приватизувала майно на комунальній ділянці, на місці колишнього ринку «Добробут».

Водночас мер Львова Андрій Садовий говорить про «російський слід» у цій справі.

«Все, що починається в Москві, є великою аферою. Як почалося створення цього підприємства в Москві, так і триває до сьогодні. Так виглядає, що вони з самого початку хотіли просто пограбувати громаду. Це і 28 квартир, які місто передало, це і землі з правом там щось будувати, це і нерухомість. Афери тривали системно та планомірно, щоб місто втратило ці активи. Сьогоднішній суд є елементом великої справи. Якщо порахувати все це майно, то воно вартує більше 500 мільйонів гривень, і я вимагаю, щоби місто отримало право на це все, тому що воно належить громаді міста. Я вірю, що буде справедливість і суд прийме законне рішення в інтересах громади Львова», – заявив він. 

За його словами, це найбільша афера, яку провели так звані «чорні реєстратори» у Львові.

«Готелю немає, активів, які місто виділяло, також нема. На ділянці на вул. Таджицькій, яку місто виділило під цей проєкт, власник ринку пан Холодило взагалі збудував собі приватний будинок з вертолітним майданчиком», – зазначив Садовий.

Відтак він повторно скерував листи щодо справи Генеральному прокурору України, керівнику Служби безпеки України та керівнику НАБУ.

Довідково:

30 років тому на території теперішнього ринку «Добробут»  планували збудувати 5-поверховий готель «Золотий лев» з автостоянкою. Компанія обіцяла кошти і техніку, а Львівська міська рада – виділити ділянку за Оперним театром і знести 3 будинки, які заважали реалізації проєкту.

Місто свою частину зобов'язань виконало. Забудовник лиш збудував фундамент, на якому у 1997 році  облаштували тимчасовий ринок «Добробут», що мав працювати, допоки інвестор не відновить будівництво готелю. Та торгівля затягнулась на чверть століття.

ТОВ «Спільне українсько-австрійське підприємство «Галінвест» належить австрійській компанії, кінцевим бенефіціаром якого є львівʼянин Валерій Холодило.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності