• Головна
  • Новини Львова
  • У Львівській громаді перебуває 20 бомбосховищ радянського періоду: чи відновлюватимуть їх

У Львівській громаді перебуває 20 бомбосховищ радянського періоду: чи відновлюватимуть їх

У Львівській громаді перебуває 20 бомбосховищ радянського періоду: чи відновлюватимуть їх

З бюджету міста на ремонт захисних споруд виділили 2 мільйони гривень

У власності Львівської громади перебуває близько 20 бомбосховищ радянської доби. Вони закинуті та вже декілька десятків років їх не експлуатують. Та на цей рік Львівська міськрада виділила 2 мільйони гривень на ремонт частини з них. Розпочнуть ремонт з укриття у Святоюрській горі.

Про це пише «Суспільне»

Андрій Риштун, дигер та дослідник Львова, нещодавно натрапив на закинуте укриття радянської доби біля підніжжя Святоюрської гори.

«Я гуляв тут по парку, дивлюся: герметичні двері вниз. Ну, звичайно, пішов, подивився, і я був вражений тим, що є десять абсолютно сухих відносно чистих кімнат», — каже Андрій Риштун.

Андрій Риштун також дізнавався історію бомбосховища, каже, що воно було зазначеним за одним із підприємств.

«Воно числилось за Товариством "Львівавтозапчастина", але його виключили з реєстру. Хоча для захисту від звичайних атак цілком підійде: тут є місце, є гора над нами. За Радянського Союзу всі підприємства зобов’язані були мати бомбосховища. Так як на їхній території не було місця, де його побудувати, вони його побудували у сквері напроти. Його обладнали вентиляційними установками, тут був запас води та дизель-генератор», — розповідає Андрій Риштун.

У підземному укритті збереглася частина труб, вентиляції та електромереж, розповідає дигер.

У Львівській громаді є багато подібних старих укриттів. Переважно всі вони – неподалік промислових об’єктів. Та саме у комунальній власності громади перебуває менш як два десятки, говорить керуюча справами виконавчого комітету Львівської міської ради Наталія Алєксєєва.

«В кінці 2022 року ми на сесії міської ради винесли програму ремонту якраз приміщень фонду захисних споруд. На цей рік вже передбачено кошти і будуть вже здійснюватися ремонти, що стосується якраз захисних споруд. В програмі ми поки що виділили 12 бомбосховищ», — каже Наталія Алєксєєва.

За її словами, з бюджету міста на ремонт захисних споруд виділили 2 мільйони гривень. Відновлення укриттів почнуть саме з того, що знаходиться біля Святоюрської гори вже найближчим часом.

Нагадаємо, про нові виклики для архітектури в умовах війни в інтерв’ю LVIV.MEDIA розповів львівський архітектор і дизайнер, засновник студії SavytskyyDesign, член містобудівної ради Львова Марко Савицький.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності