• Головна
  • Новини Львова
  • У Львові безкоштовно заморожують біоматеріали військових: скільки людей скористалися послугою

У Львові безкоштовно заморожують біоматеріали військових: скільки людей скористалися послугою

У Львові безкоштовно заморожують біоматеріали військових: скільки людей скористалися послугою

За статистикою від 5 до 10% є пошкоджень статевих органів і після того дуже складно завагітніти

У Львові для військовослужбовців та військовослужбовиць діє послуга безкоштовного замороження сперми та яйцеклітин.

Про це доктор медичних наук, лікар-репродуктолог Стефан Хміль розповів в інтерв'ю «Суспільному».

За його словами, завдяки цьому можна відтермінувати вагітність та зберегти свій біоматеріал у тому стані, в якому він був під час замороження. Наразі такою послугою скористалися понад 400 пар.

Що таке кріоконсервація

Кріоконсервація — це унікальний метод заморозки, занурення біоматеріалу у рідкий азот з дуже низькою температурою. Заморожуємо яйцеклітини, сперматозоїди та ембріони. Найголовніше є те, що вони можуть зберігатися дуже довго, а для клітини це буде «нульовий день».

Напевно всі читали в літературі, в засобах масової інформації про те, що у США розморозили клітини, які були заморожені у 1992 році. Якраз 22 квітня була річниця, 30 років. Клітину розморозили, запліднили жінку і вона успішно народила через 30 років дитину. Раніше такого не проводили.

Зараз замороження яйцеклітини відбувається методом верифікації, тобто коли миттєво досягається максимально низької температури. Цей метод допомагає нам якісно заморозити, а потім розморозити яйцеклітини і запліднити. Так само ми заморожуємо сперматозоїди та ембріони. Потім ми можемо зберігати їх досить тривалий час.

Для чого користуються цією послугою

У пацієнтів бувають різні ситуації. Наприклад, жінка хоче відтермінувати вагітність. У 30 чи 35 років вона ще не планує чи не готова мати дитину (матеріально, кар'єра, здоров'я ще щось). Тобто різні життєві ситуації. А після 40 років якість яйцеклітин знижується, виявляється більша кількість хромосомних патологій.

У 40 років 80% клітин вже мають генетичні пошкодження та хромосомні патології. У 42 роки — 90% клітин. Тільки 10% клітин ще якісних. У 43 роки тільки 3 відсотки здорових.

Якщо жінка не планує у 30-35 років вагітніти, але пізніше, після 40 років хотіла б, то краще заморозити яйцеклітини і зберігати їх у банку. Наприклад, запліднення проводимо у 40 чи 45 років, а для клітин вік буде 30-35 років, в якому віці ми їх відібрали й заморозили. Так само і для чоловіків.

Банк сперматозоїдів та банк яйцеклітин є вже давно. До повномасштабного вторгнення в основному зверталися жінки, аби відтермінувати материнство. Також зверталися ті, які йшли на оперативні втручання або мали злоякісні утворення, де потрібно було проводити хіміотерапію, опромінення або ще якісь втручання. Так само це стосувалося і чоловіків.

Перед тим вони приходили та здавали яйцеклітини чи сперматозоїди, ми їх зберігали. І вже, коли вони вилікували патологічний стан, ми проводили запліднення.

Як підготуватися до здачі біоматеріалів

Ми можемо запропонувати, щоб людина підготувалася до здачі матеріалу, проте ми живемо в сьогоднішніх реаліях. Не завжди є такі можливості. Якщо пацієнти телефонують до нас, ми їм рекомендуємо:

  • не вживати спиртні напої;
  • не курити;
  • не вживати консерванти, щоб не було якогось токсичного шкідливого впливу на біологічний матеріал.

Якщо військовий чи військова приїжджають на один день, то ми стараємося швидко провести всі обстеження впродовж дня, отримати біоматеріал. Або, коли він чи вона приїхали у відпустку, то ми маємо більше днів і можемо у кожному випадку індивідуально вирішувати.

Для жінок це трошки складніше, тому що у жінок ця програма складається з стимуляції овуляції, щоб яйцеклітини виросли, потім потрібно провести забір яйцеклітин. Це займає до двох тижнів.

Як відбувається процес здачі біоматеріалів

У клініці є місце, де відбувається здача біологічного матеріалу чоловіка. У іншому приміщенні працюють з жінками — проводять забір яйцеклітин під наркозом за допомогою ультразвукового датчика і далі передають через віконце ембріологу. Після процедури пацієнтки упродовж години або двох годин перебувають у палаті.

З отриманим матеріалом працюють під мікроскопами. Ми збільшуємо сперматозоїди у 7000 разів і обираємо найкращий сперматозоїд.

Сперматозоїд вводять у яйцеклітину, це проводять за допомогою лазерного хетчингу. Так утворюється ембріон, далі ембріони ростуть 5 днів. Після цього клітину заморожують. Її зберігають у спеціальній ємності з рідким азотом.

Безкоштовна кріоконсервація сперми та яйцеклітин для військових

Торік навесні ми започаткували цікавий проєкт, напевно це одна з перших клінік в Україні — безкоштовне екстракорпоральне запліднення для військових. На цю програму пішло більше, ніж 400 подружніх пар. Вже більше половини з них є в програмі або вагітні.

Наступний проєкт соціальний — це замороження сперматозоїдів для військових. Також дівчата жінки, які теж на передовій, можуть заморожувати яйцеклітини.

Там бойові дії, може бути фактор застуди, стресовий фактор, а також — травми органів репродуктивної системи, статевих органів. За статистикою від 5 до 10% є пошкоджень статевих органів і після того дуже складно завагітніти. Тому ми пропонуємо військовим здавати сперматозоїди та яйцеклітини у банк для зберігання.

Чи потрібно пацієнтам за щось платити

Аби скористатися послугою, потрібні документи, що підтверджують, що одна людина з подружжя є військовослужбовцем. Вони приїжджають до нас. Замороження сперматозоїдів є безкоштовною, а далі згідно наказу МОЗ №787 «Про допоміжні репродуктивні технології», ми проводимо перелік обстежень, тому що треба обстежити людину на певні інфекції і т.д.

Сама ЕКЗ програма є безкоштовною, крім препаратів для стимуляції овуляції. Тому що програма складається з кількох частин: стимуляція овуляції, спостереження за пацієнтами, забір яйцеклітин, проведення запліднення в лабораторних умовах. І замороження запліднених яйцеклітин. Усе це ми проводимо безкоштовно, а препарати для стимуляції, пацієнти купують самостійно.

Як закон регулює використання замороженого біоматеріалу

Згідно українського законодавства, згідно з наказом №787 Міністерства «Про допоміжні репродуктивні технології», ми проводимо заповнення всієї документації. Контролювати те, що біоматеріал дійсно зберігається, може сім'я.

Якраз зараз відпрацьовують на законодавчому рівні всі моменти, пов'язані з розпоряджанням цим матеріалом, тому що ніхто не знав, що буде повномасштабна війна. І немає таких інструкцій та наказів МОЗ. Зараз якраз є закон, який подали на розгляд у Верховну Раду, його вивчають, я комунікував з законодавцями з цього приводу, я сказав свої думки, як би це зробити.

Поки користуватися тим матеріалом родичі не можуть. Але там ще є моменти. Наприклад, якщо військовослужбовець підписав договір на допоміжні репродуктивні технології, на запліднення, тоді дружина може користуватися. Друге, вона може вирішувати це через суд, якщо є якісь перешкоди.

На днях мені телефонувала мама одного хлопця, який загинув, і каже, що у розпачі. Чотири дні тому син загинув, чи можливо у нього ще взяти матеріал — сперматозоїди. Я кажу, що однозначно, вже ні. Це неможливо після загибелі.

Як зберігаються біоматеріали

У нас немає проблеми зберігання, у нас є чудові кріосховища, де зберігається біоматеріал. Світло у нас є безперебійне. Якщо світло вимикають, то у нас завжди в клініках працювали генератори: і у Тернополі, і у Львові.

З цим проблем не було. Але біоматеріал в основному зберігається у кріопротекторах, у рідкому азоті при температурі мінус 196 градусів, і у кріосховищах. Він захищений. Там не може вплинути на нього ніщо. Тому з тим проблем немає.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності