У Львові прихистили зебр, які кілька місяців прожили в окупації

У Львові прихистили зебр, які кілька місяців прожили в окупації

З початком повномасштабного вторгнення до Львова почали евакуйовуватись артисти із цілими цирковими програмами з інших міст

У Львівському державному цирку прихистили двох зебр. На початку повномасштабного вторгнення їхня дресирувальниця Лілія Джосан разом із тваринами була на Київщині. Близько 2 місяців артистка цирку була без зв’язку. Проте згодом їй вдалося переїхати до Львова

Про це пише «Суспільне».

Зебри Бенджамін та Додж народилися в Асканії-Новій, що на Херсонщині. Зараз їм 11 років. З них 10 — вони у цирку й з ними працює дресирувальниця Лілія Джосан.

«Коли ти розумієш тварину, коли вона тобі довіряє повністю, то неважко. Пристосовуюсь. Впливають на тварину погодні умови, так як на людину, вони не можуть це сказати, але по ним видно. Або немає настрою, це теж в тварин буває, буває таке, що вони між собою посварились», — каже дресирувальниця.

Сама Лілія Джосан родом із Донеччини. Розповідає, що як артистка цирку вона часто подорожувала. Так, на початку повномасштабного вторгнення жінка разом з тваринами була на Київщині. Там вони 2 місяці перебували під окупацією.

«1 квітня — такий день, який ми запам’ятаємо. Не було ні пострілів, ні вибухів, не літали літаки, а підійшли росіяни. Ми були під Києвом в окупації, не було зв’язку. А коли з нами вийшли на зв’язок, то допомогли з кормом та запросили приїхати сюди», — пригадує Лілія Джосан.

За словами директор цирку Романа Здреника, з початком повномасштабного вторгнення до Львова почали евакуйовуватись артисти із цілими цирковими програмами з інших міст. Натомість з кормами для тварин та трансфером допомагали іноземні колеги.

«Ми почали розшукувати, сюди привозили з Європи, з Будапешта транзитом мікроавтобуси з кормами для тварин. Ми надавали адреси, картки артистів. З Лілею Джосан було важко зв’язатися, ніхто не знав, де вона і в якому стані тварини. Цирки у своєму штаті не мають тварин, тобто тварини належить як правило приватним артистам або державній цирковій компанії. Єдиний атракціон з дикими тваринами, з тиграми, залишився при київському цирку. Тварини доглянуті, мають чіпи і всі під контролем ветлікаря, який є при кожному цирку», — каже Роман Здреник.

Він додав, що зараз у програмі Львівського державного цирку є виступи із зебрами, конем, собакою та морським котиком, якого привезли зі Скадовська.

Нагадаємо, у «Домівку врятованих тварин» привезли пару віслюків, яких викупили у попередніх власників після звернення зоозахисників.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності