Що не так з дитячим майданчиком у парку Франка, де нещодавно травмувалася дитина

Що не так з дитячим майданчиком у парку Франка, де нещодавно травмувалася дитина

Інтерв’ю активісти ГО «Батьки в дії» Христини Одухи про небезпеку дитячого майданчика у парку Франка

Першого травня на новому львівському майданчику у парку Франка травмувалася дитина. 5-річний хлопчик впав з висоти близько 1,5 метра. Дитину госпіталізували у лікарню святого Миколая з переломом стегна ввечері понеділка, де медики невідкладно прооперували дитину. Розмови про те, що дитячий майданчик у парку може бути небезпечним почалися соцмережах за декілька днів до цього інциденту. Проте ще 25 квітня  заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач писав, що майданчик у Парку імені Івана Франка готовий на 95%. Також посадовець запевняв, що проєкт дитячого майданчика  «Лис Микита» пройшов експертизу щодо безпеки. А за порядком мають стежити працівники парку ЛКП «Зелений Львів».

LVIV.MEDIA звернулося за коментарем щодо безпеки майданчика до активістки громадської організації «Батьки в дії» Христини Одухи, щоб дізнатися, чому ж, все ж таки, майданчик не відповідає нормам безпеки і вже у перші дні його функціонування тут трапився такий прикрий інцидент.

«Схоже, що цей майданчик ще офіційно не здали в експлуатацію. А це дуже погано, адже зараз ніхто не несе за нього жодної відповідальності, бо це недобудова. І в травмуванні дитини винні лише батьки. Тому батьки там гуляють з дітьми під власну відповідальність і навіть про це не здогадуються. Адже всі вважають, якщо майданчик відкрили, то він безпечний», - зауважує представниця ГО «Батьки в дії».

І хоч майданчик і відкрили для відвідування на Великдень, але ремонтні роботи там тривають навіть сьогодні. Про що журналісти LVIV.MEDIA могли переконатися, відвідавши його сьогодні, 3 травня.

Христина Одуха наголошує, що проєкт майбутнього майданчику не був обговорений з громадськістю. А, отже, жодним чином не можливо було внести якісь рекомендації на стадії його проєктування.

Тож, що ж не так з майданчиком у парку Франка

Інклюзивність

Тут зовсім не враховані потреби інклюзивності. Тобто діти на інвалідних візках не можуть ним користуватися зовсім. Можливо, вони могли б скористатися дошкою для малювання, якби до неї був доїзд не по камінцях, а, наприклад, по гумовому покритті або дерев’яній доріжці.

Також діти не можуть бавитися у пісочниці. Для дітей на інвалідних візках можна було б зробити пісочницю на підвищенні, як бочечку, насипати в неї пісок, щоб, сидячи на інвалідному візку, дитина могла б також бавитися. Усе це органічно вписалося б в загальну картину майданчика.

Тут діти могли б кататися хоча б на гойдалках, якби до них можна було б дістатися інвалідним візком, Тоді б дорослі могли вже самостійно пересадити їх на гойдалку. Але на цьому майданчику таке не можливо.

«Тому цей майданчик по інклюзії заслуговує на нуль балів із можливих ста. Це абсолютно не добре в сучасному світі, що не врахували таку категорію особливо вразливих дітей. А, оскільки це новий майданчик і він робиться на роки чи навіть десятиліття, це треба було врахувати на стадії проєктування», - наголошує активістка ГО.

Покриття

Одна з найбільших проблем дитячого майданчика у парку – це його покриття - камінці. Там надто тонкий шар камінців, щоб вони мали достатню амортизувальну дію для можливого падіння з висоти. А на майданчику чимало елементів розташованих доволі високо.

«Можливо, варто було, як це роблять у сучасному світі, зробити гумове покриття, яке має кращі амортизувальні здатності. Щобільше, я скажу, що навіть Мукачево собі може дозволити собі у парку зробити гумове покриття, а Львів чомусь в одному з найбільших парків – не може. Якщо не скрізь, то хоча б у тих місцях де є найбільша ймовірність падіння. Тому що з пісочниці діти з меншою ймовірністю впадуть, з гойдалки-балансира – теж. А якщо і впадуть, то травмуються менше. А от з величезної вежі хтось когось може зіштовхнути», - зауважує Христина Одуха.

Окрім того, камінці залізають у взуття, а це неприємно дітям. А ще малюки намагаються з’їсти камінці.

«Як на мене, камінці не надто хороше рішення для покриття дитячого майданчика. Навіть на майданчиках із піщаним покриттям гуляти комфортніше», - каже жінка.

Невелика кількість елементів для гри і їхня безпечність

Елементи майданчика розташовані на відносно невеликій площі.

«Можна було б деякі елементи розташувати між деревами. Дуже велика кількість дітей, які туди приходять, а кількість елементів мала. Їх надто мало як на таку локацію – один з найбільших парків Львова. Цих атракцій є замало як для такого місця», - зауважує Христина Одуха

«У перший же день після запуску майданчика, на Великдень, я прийшла подивитися як він виглядає. Була надзвичайно велика кількість дітей, а самих елементів, на яких вони можуть бавитися (вежі, гойдалки), їх мало і вони переважно для старших дітей. І от вони там всі товклися одне в одного на голові та, на перший погляд, деякі конструкції використовували не за призначенням», - розповідає жінка.

На одній з веж є горизонтальна труба з канатів. Схоже, вона розрахована на те, щоб діти лазили всередині труби. Але по ній діти лазять ззовні.

«Вони вилізали на вежу «з листочками» зверху. А оскільки висота вежі понад 2 метри й діти на ній зверху, то є ймовірність, що хтось когось може зіштовхнути. А отже і зона приземлення дитини має бути хоча б трошки безпечнішою, ніж камінці. Це вже не кажучи про те, що внизу теж бігають діти й хтось може впасти на цих дітей», - зауважує жінка.

До вежі «з листочками», яка розташована трохи збоку йде така ж сітчаста труба і вона починається дуже низько, тож навіть однорічна дитина може полізти по трубі. Але ця конструкція, судячи з усього, призначена для старших дітей. А отже вона має починатися на такій висоті, куди мала дитина сама не може залізти.

«В мене є досвід гуляння з двома дітьми, а часом одна мама гуляє і з трьома дітьми. Насправді на майданчику дуже важко слідкувати за декількома дітьми. Тож потрібно, щоб діти, особливо, маленькі, не могли самостійно залізати на конструкції, які для них не призначені», - каже пані Христина.

Відсутність маркування про вік

На конструкціях немає маркування з позначками для якого віку призначені гойдалки. Тому не всі батьки можуть розуміти рівень безпеки чи небезпеки. І чи можна дозволити, наприклад, трирічній дитині лазити по тих канатних дорогах, чи ні. Зовсім менші діти можуть залазити на конструкції не призначені, але доступні для них.

Розташування елементів

На майданчику відсутнє зонування за віком. Найменшим дітям цікава пісочниця, якась маленька гойдалка чи гірка. А от конструкції для трошки старших дітей вже сховані за величезною гіркою. А майданчик не проглядається, і мама не може бачити де діти, бо усі конструкції настільки закриті, що з будь-якої точки майданчика неможливо побачити, що відбувається вже за кілька метрів від тебе.

Закритість конструкцій

Самі вежі та доріжка між ними повністю приховані від очей дорослих, і не одразу можна помітити, чи ніхто з дітей не впав, що з ними відбувається, чи потребують вона допомоги. Водночас і дитина не бачить батьків, може розгубитися і запанікувати.

Закритість конструкції небезпечна також тим, що дорослі не бачать, що всередині веж.

«А там можуть бути, наприклад, шприци, бите скло, наслідки перебування там безхатьків. Можливо, там якась дошка відірвалася і дитина може впасти з великої висоти. А дорослий не може побачити, що там всередині та чи безпечно там», - зауважує Христина Одуха.

Великі дірки між поверхами вежі  та сходинками

Діти, які бігають у вежі, можуть просто впасти з верхнього поверху на нижній, бо між поверхами вежі великі дірки, розповідає жінка. А також величезні відстані між сходинками драбинки.

«Маленька ніжка може потрапити не туди, дитина може впасти та провалитися», - каже жінка.

Перепрофілювання майданчика на іншу вікову категорію

«Раніше цей майданчик був розрахований на менших дітей. А зараз малюків дуже сильно потіснили оті вежі для старших. І тепер не відомо де з ними гуляти. В центрі майданчиків для маленьких дітей практично немає. Чому я наголошую на малих дітях, бо з дітьми до трьох років  гуляють двічі на день щодня. І саме ця категорія дітей мала бути врахована. А от діти шкільного віку. В яких вже є навчання та гуртки вони на цей майданчик з’являтимуться рідше – раз в тиждень на вихідні», - каже пані Христина.

Вона зауважує, що мала б бути врахована категорія найчисельніших відвідувачів майданчика. Але для цього треба було провести дослідження, і, в першу чергу, мали задовольнити потреби тих, хто буває тут найчастіше.

Гірки

Спуск з гірки має бути розташований на певній висоті від землі. На майданчику в парку одна з гірок закінчується надто висок над землею, приблизно на рівні вище коліна дорослої людини. Це небезпечно тим, що дитина, яка надто сильно розженеться на гірці, може не вчасно загальмувати і випасти на землю.

 

Христина Одуха була вражена, що діти на майданчику вилазять зверху на вежу, стояти на її дашках, лазять зверху по трубі.  Вона каже, що варто було б забрати підйом на вежі, який починається внизу, щоб діти не могли вилазити на труби ззовні, і щоб взагалі вилазити на усі конструкції ззовні стало неможливим.

«Цей майданчик не є придатним для використання ні старшими дітьми, бо він є для них небезпечним, ні малюками, бо конструкції дозволяють їм вилізти туди, куди не призначено для їхнього віку. А ніхто не хоче їхати після прогулянки у травмпункт. Шанси на травматизм, на жаль, на цьому майданчику значно вищі, ніж на попередній його версії. У плані безпеки стало гірше», - резюмує активістка ГО «Батьки в дії».

Голова ГО «Батьки в дії» Юлія Гвоздович зверталася і вносила пропозиції щодо того, що можна покращити на цьому майданчику, щоб зробити його безпечнішим. Але, зі слів Христини Одухи, у міськраді відмовилися змінити покриття на гумове, а основну конструкцію з вежами, яка є найбільш небезпечною, теж зносити не погодилися. Там, можливо, зроблять якісь зони видимості веж, можливо, доставлять додаткові сходинки.

«Але, загалом, вже нічого змінити, на жаль, не можна. Тому що це треба було обговорювати до того, як проєкти робився», - каже Христина Одуха.

Нагадаємо, сьогодні, 3 травня, на місці інциденту журналісти побачили гору будівельного сміття та дорожню техніку. Попри таблички «Перебування на будівельному майданчику заборонено. Ведуться будівельні роботи» на території перебувають батьки та діти.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності