У Львові лікарі врятували 4-річній дівчинці обидві нирки, уражені пухлинами

У Львові лікарі врятували 4-річній дівчинці обидві нирки, уражені пухлинами

Хірурги провели органозбережну операцію, видалили лише уражену частину органа

Онкологам і хірургам Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру вдалося зберегти чотирирічній дівчинці з Львівщини обидві нирки, які були уражені пухлинами.

Про це пишуть на сторінці медичного центру.

Тривалий час маленька пацієнтка лікарні боролася за здоров’я з важкою недугою - двобічною нефробластомою.

Чотирирічна дівчинка уже пройшла 12 тижнів доопераційної та 25 тижнів післяопераційної хімієтерапії. Медики сподіваються, що після двох терапій, що залишились, зможуть впевнено сказати, що у Марії довгоочікувана ремісія.

Двобічне ураження нирок у дівчинки діагностували у серпні минулого року. Мама розповіла, що у доньки спочатку пропав апетит, потім з’явилось блювання та піднялась температура. Тож спершу лікувались від отруєння, потім запідозрили глистяну інвазію. Але результати УЗД та КТ-дослідження виявили великі утвори на обох нирках.

«Коли ми розпочинали лікування, то стояло питання про видалення однієї нирки та резекції утворів в іншій. Але після проведеної ще до втручання хімієтерапії вдалось врятувати обидві нирки», - розповіла лікар дівчинки Христина Запоточна.

Завідувач хірургічного відділення Богдан Романишин розповів, що у більшості випадків нирку доводиться видаляти разом з пухлиною.

«Та у Марії дуже добрий результат дало передопераційне лікування в онкологів. В обох нирках пухлини зменшились, тож ми прийняли рішення про органозбережну операцію із частковою резекцією - у пацієнтки видалили 45% однієї з уражених нирок. Зараз обидві нирки функціонують добре, і дитина не потребує діалізу», - каже хірург.

За перші три місяці лікування Марія була лише три дні вдома. Тепер буває частіше, у перерві між терапіями. Старший брат, якому зараз 9 років, вірить, що зовсім скоро вона повернеться додому здорова, і буде знову з ним бавитись та сміятись.

Нагадаємо, у Львові лікарі врятували малюка зі зрощенням носових отворів. Хлопчик народився із рідкісною патологією і не міг дихати та їсти. Така вроджена аномалія зустрічається в одного з семи тисяч новонароджених.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності