• Головна
  • Новини Львова
  • «Щодня вдячна за те, що у мене є ці діти»: історія жінки зі Львова, яка виховує сімох дітей

«Щодня вдячна за те, що у мене є ці діти»: історія жінки зі Львова, яка виховує сімох дітей

«Щодня вдячна за те, що у мене є ці діти»: історія жінки зі Львова, яка виховує сімох дітей

Жінка стала мамою вихователькою для дітей, яких народила її племінниця

Марія Скутарь – мама-вихователька дитячого будинку сімейного типу. Мар’ян, Андрій, Тимофій, Захар, Аліна, Діана та Софія – семеро дітей, які в один момент зробили жінку багатодітною мамою.

Свою історію Марія розповідає з усмішкою, хоч каже, що моментами дуже хочеться плакати, бо не вірить, що це все довелось пережити їй, пише пресслужба Львівської міської ради.

«Я сама була багатодітною мамою, у мене було четверо дітей, була успішною, і після розлучення з чоловіком планувала еміграцію в Канаду. Та один зимовий вечір змінив все моє життя», - ділиться спогадами Марія.

У жінки була племінниця, яка мала шестеро дітей. Та материнство давалось їй важко – вона зловживала алкоголем. Остання дитина у неї народилась передчасно, з маленькою вагою.

«Знали б ви, в які умови вони забирали цю дитину. Стара квартира, площею 20 квадратних метрів, у якій жили тато, мама та шестеро дітей. Умови були поганими», - каже Марія.

У той вечір жінка вирішила провідати племінницю й залишилась з її дітьми назавжди. Все тому, що рідна матір малечі пішла увечері з дому й до наступного дня не поверталась. Водночас батько також не цікавився дітьми.

Відтак Марія звернулась в управління «Служба у справах дітей», адже розуміла, що діти не можуть перебувати з батьками в таких умовах. Жінка прийняла рішення, що забере їх у свою домівку й буде виховувати.

«Я не могла зробити інакше. Достатньо було побачити тоді крихітного Захара – він був як кошеня. І ці дітки до мене горнулись, усі такі малі, голодні. Я без роздумів забрала їх до себе, в домівку, де було четверо моїх дітей. Мої діти і стали тоді для мене найбільшою опорою та підтримкою. Шість років ми жили разом у трикімнатній  квартирі. Згодом, коли мої діти виросли, ми з малечею переїхали у маленьку квартирку», - розповіла мама-вихователька.

За її словами, період зростання дітей був дуже важким: через неналежні умови та недогляд у дитинстві, усі шестеро мали проблеми зі здоров’ям та потребували лікування, реабілітації й регулярних відвідин лікарів. У невеличкій квартирі діти зростали, грались та навчались. А згодом життя подарувало їм ще й Софію – наймолодшу дівчинку.

«Племінниця народила знову. Пів року Софійка жила з нею, проте потім дитину забрали у дитячий будинок, і мені довелось докласти чимало зусиль, сліз та нервів, щоб і вона була з нами, щоб зростала з братами та сестрами. Я тоді не думала, чи впораюсь, я думала про ту дитину», - пригадує Марія.

Вирішити питання з житлом пані Марії вдалося, створивши дитячий будинок сімейного типу, де вона стала мамою-вихователькою своїм племінникам. Відтак велика родина переїхала у простору дворівневу квартиру й відтоді їх життя змінилося.

«У дітей світлі просторі кімнати, у мене власна окрема спальня, у нас стільки місця. Ми коли переїхали у такий простір з маленької квартири, життя стало іншим. Діти підросли, стало легше, і коли я озираюсь назад – не вірю, що ми все це пройшли та пережили», - зазначає жінка.

Вона каже, що у побуті діти допомагають їй в усьому. Родина дуже гостинна, люблять готувати і частувати тих, хто приходить в гості.

«Готую постійно свіжу їжу, дбаю, щоб вона була корисною. Вони чудові діти, я щодня вдячна за те, що вони в мене є. Попри весь той біль, який їм довелось прожити поруч з рідною мамою, вони не озлобились, не стали жорстокими, як це буває», - радіє Марія.

Найстарший з дітей – Мар’ян, якому уже 20. Він – студент, у майбутньому планує зайнятись фермерством. Хлопець каже, що саме Марія стала для нього справжньою матір’ю, як і для решти родини.

«В мене немає ні злоби, ні агресії щодо рідної мами. Вдячний, що вона дала нам життя. Проте моя справжня мама – Марія, вона для нас усіх – цілий світ, це неймовірна людина, і ми усі будемо їй вдячними за те, що вона для нас зробила, за дитинство та любов, які вона нам подарувала», - розповів хлопець.

Нагадаємо, у селі на Львівщині проживає переселенка — мати одинадцятьох дітей. У їхньому рідному місті Часів Яр, що на Донеччині, знищене житло, тож повертатися багатодітній родині нікуди. Проте сім’я на новому місці вже освоїлася.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності