Модульне житло у Львові: скільки людей скористалось та хто переважно мешкає

Модульне житло у Львові: скільки людей скористалось та хто переважно мешкає

У Львові проживають 106 тисяч переселенців

Майже рік тому, 19 квітня 2022 року, у Львові відкрили перше модульне містечко у Стрийському парку. Відтоді тимчасовим житлом у модульних будинках скористалися близько 2 тисяч українців, які змушені були втікати з дому через війну.

Про це повідомили у Львівській міській раді.

Процес поселення та виселення з прихистків відбувається постійно. Спершу тимчасове житло шукали здебільшого мешканці Київської, Сумської, Чернігівської та Житомирської областей. Натомість після деокупації цих територій та припинення бойових дій, вони виїжджали. Тоді як частіше почали приїжджали мешканці східних областей. Зараз більшість мешканців тимчасових прихистків у Львові саме зі Сходу України.

«Станом на сьогодні кількість мешканців, які проживають у містечках, розподілена так: Донецька область – 51%, Луганська область – 18%, Харківська область – 14%, Херсонська та Запорізька області – 6%, Миколаївська область – 4», - каже заступник начальника управління соціального захисту ЛМР Олексій Неділя.

Загалом у Львові діють три модульних містечка. Туди першочергово поселяли осіб з інвалідністю, осіб похилого віку, багатодітні сім'ї або жінок з дітьми.

«Поселення у прихистки відбувається так: людина пише заяву через ЦНАП. Далі ця заява надходить до нас, ми вносимо дані у базу, працівники обирають людей за категоріями. Звичайно, з людиною зв'язуються, адже вона може не вказати усі обставини. Буває таке, що мама написала заяву, а не вказала дітей, хоч має три або чотири дитини. З людьми контактують і в порядку черговості розселяють», - розповів Олексій Неділя.

За його словами, людей також поселяли у гуртожиток на вулиці Тернопільській, прихисток на вулиці Кривоноса у Львові та прихисток у Грибовичах. Впродовж дня там перебуває один чи більше соціальних працівників (адміністраторів).

Крім того, у лютому 2023 року у Львові відкрили зимове модульне містечко на Сихові, де можна розмістити 1400 людей. Відтак мешканців трьох літніх містечок поселили туди.

«Спершу було дуже складно. У лютому та на початку березня за день могли звернутися до 20 тисяч людей – і щодо поселення, і за консультаціями», - зазначив заступник начальника управління соціального захисту ЛМР.

Він додав, що у Львові досі проживають 106 тисяч переселенців, які зареєстровані офіційно. Відтак з настанням весни у місті не планують закривати зимове містечко, адже воно дуже комфортне. Проте розконсервувати літні модулі зможуть за потреби.

«Люди наразі залишаються у цьому містечку, адже воно є комфортніше. Навіть якщо брати весняно-літній період, падає дощ, всеодно краще вийти в коридор і пройтися у ванну, ніж виходити на вулицю», - сказав Олексій Неділя.

Нагадаємо, уряди Великої Британії та Польщі збудують в Україні два нових модульних містечка. Один з них розташовуватиметься у Львівській області.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності