Дошкуляв біль у спині: у Львові прооперували підлітка з пухлиною кісток тазу

Дошкуляв біль у спині: у Львові прооперували підлітка з пухлиною кісток тазу

Підліток займався важкою атлетикою та мріяв про кар'єру спортсмена

У Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі успішно прооперували підлітка із пухлиною кісток тазу.

Про це пишуть на сторінці Центру.

До хірургів звернувся 15-річний Петро, якому тривалий час дошкуляв сильний біль у спині. Підліток займався важкою атлетикою та мріяв про кар'єру спортсмена. Біль заважав тренуватись і змусив хлопця звернутись по медичну допомогу.

Медики Центру діагностували у підлітка зі Самбірщини пухлину кісток тазу. Новоутвір був розташований на внутрішній частині тазу. Він мав великі розміри та стискав інші органи. Рентгенологічне обстеження показало, що утворення доброякісне, тож потреби у призначенні біопсії не було.

«У пацієнта виявили пухлину тіла клубової кістки тазу, це наймасивніша частина тазової кістки. За результатами рентгенографії ми запропонували пацієнту оперативне втручання: видалення пухлини з подальшим заповненням дефекту кістковим імплантом», - повідомив хірург-ортопед ЗУСДМЦ Олександр Щуровський.

«Така тактика визначена як стандарт діагностики та лікування доброякісних утворів Європейським Товариством пухлин опорно-рухової системи», - додав наш хірург, який є учасник Товариства упродовж 15 років.

Медик також розповів, що пухлини кісток тазу, особливо на внутрішній стороні - найважчі для хірургів через ускладнений доступ до утвору. Проте наші фахівці мають великий досвід у лікуванні таких патологій. Тож і цього разу втручання було успішним. Петро одужує та чекає на продовження тренувань у залі.

Зі слів Олександра Щуровського, доброякісні патологічні утворення у кістках тазу у дітей і підлітків не є дуже поширеними. Здебільшого така локалізація характерна для злоякісних захворювань – наприклад, саркоми Юїнга чи хондросаркоми. А найчастіше у маленьких пацієнтів виявляють остеохондроми нижніх кінцівок і плечової кістки, та енхондроми фаланг пальців кистей та стоп.

Діагностувати доброякісну патологію можна після проведеної рентгенографії. Сумнівні пухлини чи завідомо злоякісні потребують проведення інших досліджень – КТ, МРТ, біопсії. Лікування доброякісних пухлин кісток – оперативне, найчастіше - з одномоментним заповненням дефекту кістковим імплантом.

«Зазвичай дрібні дефекти після видалення пухлини ми заповнюємо донорською кісткою. Коли ж ми використовуємо власні кістки пацієнта, то найчастіше беремо їх з тазу, бо там є достатньо кісткового матеріалу. До того ж це має кращий косметичний ефект, ніж, коли брати матеріал з ребра чи великогомілкової кістки. Ми також стараємось не використовувати засобів додаткової фіксації при лікуванні енхондроми пальців кистей чи стоп», - додає лікар.

Олександр Щуровський нагадав батькам, що будь-який біль у кістках, навіть незначний – це привід звернутись до ортопеда.

Нагадаємо, львівські медики прооперували трирічного хлопчика, який жив із шурупом в животі. А також львівські хірурги першими в Україні провели операції дітям з важкими деформаціями обличчя. Оперували українські фахівці разом з американськими колегами. 

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності