• Головна
  • Новини Львова
  • Таку хворобу діагностують лише 15% недужих: у Львові лікарі врятували двох чоловіків

Таку хворобу діагностують лише 15% недужих: у Львові лікарі врятували двох чоловіків

Таку хворобу діагностують лише 15% недужих: у Львові лікарі врятували двох чоловіків

Обидві операції тривали по чотири години та пройшли успішно

Лише за одну добу львівські медики у Лікарні Святого Пантелеймона врятували двох чоловіків з великою аневризмою аорти та клубових артерій.

Про це повідомили у Першому медичному об’єднанні Львова.

Перший пацієнт – Петро. Чоловік звернувся зі скаргами на біль в попереку. Жодне знеболювальне йому не допомагало, а ноги почали втрачати чутливість. Крім того, за 12 годин з подібною проблемою до лікарів звернувся ще один недужий – Володимир.

Після ретельного обстеження пацієнтів стало зрозуміло: в обох чоловіків аневризма черевного відділу аорти та клубових артерій. Таку діагностують лише 15% недужих з аневризмами загалом. Відтак обох чоловіків необхідно було невідкладно оперувати.

«Аневризма аорти - патологічне розширення головної артерії в організмі людини. Основною причиною появи цієї недуги є атеросклероз (хронічне захворювання, при якому на стінках судин накопичується холестерин) та руйнування еластичних волокон стінки аорти. Сама аневризма небезпечна можливим раптовим розривом, який у 90% випадків призводить до смерті. При цьому, захворювання зазвичай протікає безсимптомно», - кажуть лікарі.

Натомість у Петра та Володимира стан ускладнювався ще й тим, що велика аневризма діаметром 6 см поширилась також і на клубові артерії. Ними здійснюється кровопостачання органів тазу та товстого кишківника. Через перетиснення артерій пацієнти й відчували слабкість у ногах.

Так, Петрові судинні хірурги видалили аневризму та встановили біфуркаційний, тобто розгалужений судинний протез. Таким чином пацієнтові відновили кровотік до органів тазу та лівої ноги. Після того лікарі виконали лінійне протезування клубової артерії, відновивши кровопостачання у правій нозі.

Тоді як у Володимира після видалення аневризми аорти та обох загальних клубових артерій лікарі встановили такий же біфуркаційний протез. Його вшито у розгалуження клубової артерії з однієї сторони, а з іншої – у кінець загальної стегнової артерії. Таким чином хірурги відновили кровотік до обох нижніх кінцівок та органів тазу.

Обидві операції тривали по чотири години та пройшли успішно. Відтак на 10-добу після втручань і Петро, і Володимир були виписані додому без жодних скарг.

Нагадаємо, вперше в Україні однорічній дитині пересадили шкіру від посмертного донора. Унікальна операція відбулась у Львові.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності