• Головна
  • Новини Львова
  • Винного у викраденні львівського активіста Юрія Вербицького звільнили від покарання: деталі

Винного у викраденні львівського активіста Юрія Вербицького звільнили від покарання: деталі

Винного у викраденні львівського активіста Юрія Вербицького звільнили від покарання: деталі

Слідству відомо про щонайменше 16 причетних до цього злочину

Шевченківський районний суд Києва визнав винним Олександра Медвідя у викраденні активіста і учасника Революції Гідності Юрія Вербицького. Відтак суд призначив йому 5 років позбавлення волі. Втім у зв’язку з закінченням строків давності справи Медвідя звільнили від покарання.

Про це повідомляє «Суспільне».

За версією прокуратури, Олександр Медвідь є «тітушкою» й виконавцем викрадення Юрія Вербицького. Його судять восьмий рік поспіль. За цей час чотири рази змінився склад суду і тричі розгляд справи починали заново. Водночас слідству відомо про щонайменше 16 причетних до цього злочину.

Також суд постановив стягнути з Медвідя на користь іншого потерпілого в цій справі Ігоря Луценка 248 тисяч гривень. Натомість обвинувачений у залі суду заявив, що він не вважає себе винним й рішенням суду не задоволений та буде подавати апеляцію.

Тоді як прокурор теж не задоволений рішенням суду й буде його оскаржувати.

Нагадаємо, 22 січня минуло 9 років від дня смерті Героя України, учасника Революції Гідності, львів’янина 50-річного Юрія Вербицького. 21 січня 2014-го він зник разом з іншим учасником Майдану Ігорем Луценком. Втім вже 22 січня тіло Вербицького з ознаками тортур знайшли у лісі поблизу столиці.

Як розповів пізніше сам Луценко, їх обох невідомі викрали з лікарні. Туди він привіз Вербицького з травмою ока, отриманою на Майдані. Спершу чоловіків вивезли в ліс за Київ і там били, потім допитували. А Юрія особливо жорстоко, через те, що той назвався львів’янином.

У кримінальному провадженні у цій справі був заарештований Олександр Волков, якого слідство вважає організатором цього викрадення, а також Олексій Чеботарьов, який, на думку слідства, пов'язаний з імовірним замовником викрадення. Так, 22 серпня 2020 року слідчі Державного бюро розслідувань завершили досудове розслідування відносно двох осіб, підозрюваних у вбивстві в січні 2014 року майданівця Юрія Вербицького та катуванні активіста, а нині ексдепутата Ігоря Луценка.

А у квітні 2021 року Бориспільський суд засудив до 9 років позбавлення волі Олександра Волкова, обвинуваченого у викраденні та вбивстві Юрія Вербицького, а також викраденні Ігоря Луценка під час Революції гідності у 2014 році. Волкова тоді визнали винним у катуванні, викраденні та протидії мирним зібранням.

Крім того, у червні 2022 року ДБР завершило досудове розслідування щодо 8 «тітушок», причетних до викрадень та вбивств активістів Євромайдану.

Додамо, екскомандира «Беркуту» зі Львівщини підозрюють в організації теракту та умисних вбивствах мітингувальників.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності