• Головна
  • Новини Львова
  • Львівщина впоралась із викликами війни: представлено програму турботи за ментальним здоров'ям українців

Львівщина впоралась із викликами війни: представлено програму турботи за ментальним здоров'ям українців

Люди сидять у залі для конференцій

Кожен, хто цього потребує, має отримати опіку

30 березня у Львові у межах стратегії «Медико-психосоціальної послуги Львівщини» відбувся Форум «Соціальні послуги підтримки людей старшого віку та людей з інвалідністю в громадах Львівщини».

На цьому заході зачепили низку важливих питань, в тому числі, створення нових програм для забезпечення незахищених категорій населення. На Львівщині вже працюють над створенням проєкту соціальних послуг для людей старшого віку та осіб з інвалідністю. Ця ініціатива стосуватиметься як переселенців, які знайшли новий дім на Львівщині, так і місцевих жителів, які цього потребують. 

Журналіст LVIV.MEDIA відвідав захід, на якому визначали подальший розвиток соціальної сфери регіону.

Голова Львівської ОВА Максим Козицький хотів би, щоб цей проєкт запустився вже цього року. Він також наголосив, що для цього потрібні фахові знання щодо організації таких проєктів.

Також на Форумі говорили про нові виклики, з якими зіштовхнулися жителі Львівщини після початку повномасштабної війни. За словами Козицького, жителі області цілком з ними впоралися.

«Коли почалась війна, ніхто нас не вчив, як зустрічати потяги чи надавати допомогу людям. Хочу подякувати насамперед волонтерам, церкві і небайдужим людям, які підставили плече власному народу», — сказав Максим Козицький. 

Він також зазначив, що виклики, які спіткали громади Львівщини сьогодні, не менші за ті, які були на початку війни. За минулий рік на Львівщині відремонтували 25 гуртожитків. Там вдалося поселили 2 тис. людей.

Зачепили на Форумі також і проблему підтримки ментального здоров'я під час війни. Максим Козицький розповів про плани створити пілотний проєкт щодо ментального здоров'я та психоемоційної підтримки та долучити до нього громади, які вже витрачають ресурси для постійної допомоги найбільш незахищеним верствам населення. 

«Ми зі свого боку пропонуємо разом з громадськими, благодійними організаціями допомогу громадам, а також коштами обласного бюджету дофінансовувати місця підтримного проживання для людей старшого віку, людей з інвалідністю - найбільш незахищених категорій населення», — пообіцяв голова Львівської ОВА.

Оксана Збітнєва, виконавча директорка ГО "Безбар'єрність" та керівниця Програмного офісу "Всеукраїнська програма ментального здоров'я за ініціативи Олени Зеленської" детальніше пояснила специфіку та філософію безбар'єрності. За її словами, безбар'єрність — це про кожного з нас, адже всі ми можемо опинитися в її фокусі. Зараз наш найбільший бар'єр — це війна.

«Ми змінюємося, коли змінюємо спілкування і ставлення один до одного. А комунікація – це кодування, яке сидить в нас у грудях. Це прості, золоті правила, що спочатку людина, а потім її проблеми, порушення її різності. Користуйтеся словником безбар’єрності у будь-яких ситуаціях, коли ви не знаєте, як діяти з людьми», — пояснила Оксана Збітнєва.

Вона також переконана, що ігнорування ментальних проблем може вартувати нашій економіці 4-5% ВВП, адже це дуже впливає на працездатність.

Ірина Верещук, Віце-прем'єр-міністерка, Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, зазначила, що Львівщина зараз є острівком надії для людей, які потерпіли від війни та були змушені залишати свої домівки. 

«Якраз Львівщина є величезним прикладом, як можна знайти, отримати вотум довіри, а з ним все необхідне: фінансування, підтримку і експертизу. Саме серед наших друзів і партнерів, серед багатьох міжнародних організацій, серед тих, хто хоче допомогти, кому не байдужий наш біль, хто вмотивований. І це хороший приклад, хороший пілот, коли Львівська область виступає лідером і демонструє, як це може працювати і як це може бути масштабовано», — сказала Верещук.

Форум відбувся в межах ініціативи першої леді України Олени Зеленської «Без бар'єрів» та за фінансової підтримки українсько-швейцарського проєкту «Психічне здоров'я для України».

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності