У Львові встановили виготовлені дітьми штучні гнізда для птахів: яка їх мета

У Львові встановили виготовлені дітьми штучні гнізда для птахів: яка їх мета

Загалом обрали близько 40 місць для гнізд, на вулиці Шевченка встановили 22 з них

У четвер, 30 березня, у Львові на вул. Шевченка встановили штучні гнізда для птахів-дуплогніздників. Ці гнізда власноруч виготовили діти.

Про це повідомили в управлінні екології та природних ресурсів ЛМР.

Гнізда обрали за підсумками загальноміського конкурсу, який було проведено серед юних натуралістів із 40 освітніх закладів. У межах конкурсу учасники змагалися за найкраще виготовлення гнізд.

Загалом обрали близько 40 місць для гнізд, на вулиці Шевченка встановили 22 з них. Решту розмістять на вул. Бандери наступного тижня.

«Гнізда не можна рухати. В їхній конструкції є дашки, які відкриваються. Власне, восени науковці відкриватимуть ці дашки, оглядатимуть гнізда всередині і вивчатимуть, якого виду птахи там оселилися, скільки було пташенят та інші дослідницькі факти», – каже заступниця начальниці управління екології ЛМР Оксана Луцко.

Зазначається, що житло для дуплогніздників виготовлено з натурального дерева за кресленнями, узгодженими з орнітологом Андрієм Бокотеєм. Там зможуть розміщуватися синиці, шпаки, горихвістки, мухоловки. Водночас для кожного виду птахів у гніздах зроблений відповідний розмір входу.

Крім того, організатори планують майструвати гнізда для кажанів та комах-запилювачів. Проте для виготовлення кажанятників необхідна деревина, відтак еколого-натуралістичний центр шукає спонсорів.

«Еколого-натуралістичний центр шукає спонсора, який зміг би зафондувати матеріал, з якого відвідувачі центру майструватимуть житло для кажанів. Гнізда для цього виду тварин є дуже актуальними, оскільки кажани занесені до Червоної книги України. Є повідомлення про те, що вони залітають в під’їзди, будинки та квартири в пошуках місця для житла, тому для них потрібно виготовляти хатинки», – сказала Оксана Луцко.

Нагадаємо, у центральній частині Львова майже зникли горобці. Це пов’язано з конкуренцією між видами та зміною забудови.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності