Мешканці Винників скаржаться на сусідку, життя поряд з якою стало нестерпним

LVIV.MEDIA дзінавалося, як можна вплинути на таких сусідів

Мешканці Винників скаржаться на сусідку, яка нагромадила у власній квартирі сміття та почала виносити непотріб у загальний коридор.

Про це пишуть на сторінці «Гарячої лінії міста Львова»

Мешканець вулиці Галицької скаржаться, що декілька років тому поряд з ними поселилась жінка, яка, з його слів «тероризує мешканців будинку, викидує сміття, виливає випорожнення на подвір'ї, де бавляться діти».

У повідомленні йдеться, що жінка свою квартиру заклала сміттям аж до стелі.

«Навіть у загальному коридорі вже почала теж виливати на підлогу, захаращує коридор сміттям, сморід, коли вона відкриває свої двері, як на сміттєзвалищі, обзиває, проклинає всіх мешканців і дітей, пише наклепи в поліцію.

«Літом на подвір'ї ходила повністю гола, загоряла, поліція приїхала, вона закрилась в хаті», - пишуть у повідомленні.

Мешканці будинку прибирають сміття та виносять до сміттєвих баків, проте жінка щоразу забирає непортіб назад у свою оселю.

«Коли мешканці будинку зібрали цілу гору сміття запакували і підготували, щоб вивезти, вона вночі пішла, почала розривати мішки і зносити все назад, виклик поліції не допоміг, але до ранку вдалось сусідам винести майже все знову», - йдеться у скарзі на сторінці «Гарячої лінії міста Львова»

Мешканці пишуть, що зверталися за допомогою, проте досі ніхто не вплинув на сусідку.

«Звертались декілька раз з заявами в поліцію і всюди куди можна, навіть комісія приходила знімали все на відео, але нічого не змінилось... Робе те що їй подобається, створює умови неможливі для проживання», - пишуть сусіди

Мешканці вулиці Галицької просять про допомогу.

«Вивіз сміття допоможе ненадовго, все буде повторюватись, кожен день вона приносить,щось нове по декілька великих кульків. Говорила,що в "Оселі" їй дадуть все,що їй потрібно і певно ще десь....», - звертається автор повідомлення.

Адміністратор сторінки повідомв, що звернення скерували у Личаківську районну адміністрацію та обіцяв повідомити про результат.

Водночас LVIV.MEDIA спробувало з’ясувати, що можуть зробити мешканці, якщо їм заважає таке сусідство.

Патологічне накопичення речей називають силогоманією. Цей розлад формується поступово і згодом стає справжньою проблемою не тільки для родичів хворого, але і його сусідів. Лише один такий мешканець може зробити нестерпним життя усього будинку.

Почати лікувати такого хворого можна лише з його згоди. Проте найчастіше люди з таким розладом не визнають себе хворими та агресивно реагують на спроби допомогти.

Тому боротися із таким сусідством можна лише завдяки юристам. Перше, що вони радять - збирати докази і доводити справу до суду.

Виселити такого сусіда навряд чи вдасться. Потрапити до його квартири іншим сусідам, представникам поліції, ЖЕКу - завдання складне. А примусове лікування - не можливе.

Проте, як зазначають експерти, законодавство передбачає можливість звернення до суду із заявою не тільки про усунення безладу, а і про стягнення матеріальної та моральної шкоди з таких сусідів.

Однак, зазвичай, від людей із таким розладом сподіватися на реальну сплату компенсації не варто.

Все ж юристи мають декілька порад для сусідів, які готові довести справу до завершення:

  • Заручитися підтримкою інших мешканців. Важливо, щоб усі звернення підписувати колективно. Усіма сусідами, які згодні це робити.
  • Звернутися до дільничного, ЖЕК або ОСББ та скласти акти обстеження житлового приміщення таких сусідів. Якщо буде відмова пускати до приміщення, треба зафіксувати цю відмову.
  • Викликати поліцію та написати заяву, щоб сусіди були притягнуті до адміністративної відповідальності за правопорушення, передбачене статтею 42 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення санітарно-гігієнічних і санітарно-протиепідемічних правил і норм) з накладенням штрафу. Також поліція повинна зафіксувати відмову допускати комісію у приміщення.
  • Провести фото- та відеофіксацію всіх можливих проявів забруднень, пошкоджень, підтоплень і під'їзду, і квартир сусідів.
  • Фіксувати агресивну поведінку таких сусідів або їхні відмови від допуску до їхнього помешкання.
  • Звернутися до органу санітарно-епідеміологічної служби із заявою про порушення санітарно-гігієнічних та епідемічних правил та норм. Органи СЕС мають право залучати для припинення подібних порушень працівників органів внутрішніх справ.
  • Впливати на виселення таких людей, якщо їх помешкання неприватизоване. У такому випадку можливо виселити таку людину через суд за несплату комунальних послуг та порушення правил співмешкання та санітарних норм. Однак, на приватну власність це не поширюється.
  • Якщо такі сусіди мають ознаки психічних розладів, треба викликати швидку. Необхідно знайти родичів сусіда та залучати їх до прийняття рішення щодо огляду у психіатра такої людини.
  • Якщо сусід у себе в квартирі палить вогнища, можна скаржитися до ДСНС, бо це порушення правил пожежної безпеки. Обов'язково слід сповіщати поліцію, бо тоді ДСНС із поліцією об'єднають зусилля, щоб максимально захистити мешканців будинку від дій неадекватного мешканця. 
  • Якщо сусід викидає фекалії чи сміття з вікна, то слід зафіксувати такі факти на фото/відео та звернутись до комунальників й дільничного. Відповідальність за такі дії настає згідно зі ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Санкція статті передбачає накладення штрафу на громадян від 340 до 1360 гривень. 

Нагадаємо, мешканці Винників скаржилися на квартирних злодіїв, які позначають помешкання. Зокрема, вони помітили у дверях свого під’їзду копійки, замотані в папір. Вони були приклеєні до магніту на вхідних дверях в під’їзд, аби двері можна було легко відкрити без брелока. Раніше також у Винниках підозрілі особи намагалися проникнути у будинки. Але коли на них звернули увагу, вони втекли.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності