• Головна
  • Новини Львова
  • На Личаківському цвинтарі розпочали ексгумацію давніх поховань військових: що планується зробити

На Личаківському цвинтарі розпочали ексгумацію давніх поховань військових: що планується зробити

На Личаківському цвинтарі розпочали ексгумацію давніх поховань військових: що планується зробити

Місто планує оголосити міжнародний архітектурний конкурс на будівництво Меморіального комплексу на цій території

У Львові на Личаківському військовому кладовищі, вище місця поховань новітніх Героїв України (поле почесних поховань №86А), розпочали ексгумацію давніх поховань. Водночас знайдені останки часів Першої світової війни згодом перепоховають.

Про це повідомили у Львівській міській раді.

Згідно з архівними даними, на цій території було кладовище часів Першої світової війни, де поховані військові австро-угорської армії. Окрім цього, у 50-х роках радянська влада почала проводити «додаткове» поховання.

«Пошукові дослідження ми проводили раніше. Тоді встановили, що тут є останки. Після проходження усіх процедур, отримання дозволів від Міністерства культури, розпочали ексгумацію. Вже зараз можемо сказати, що у верхній частині огородженої території є поховання часів Першої світової війни, а в нижній – післявоєнного періоду. Щодо післявоєнного періоду, то це поховання військових НКВД, які загинули в боях з УПА. Бо зі 3400 прізвищ, які є на плитах центральної алеї, лише 111 датуються 1944-м роком. І ми розуміємо, що далеко не всі ці 111 людей можуть бути фронтовиками», – розповів керівник Меморіально-пошукового центру «Доля» Святослав Шеремета.

За його словами, усі роботи проводяться під наглядом фахівців. Зокрема екскаватор використовують лише для зняття верхнього шару грунту. Натомість далі пошуківці працюють лопатами, шпателями, пензликами.

Згодом знайдені останки поховань часів Першої світової війни, згідно з рішенням виконкому, перенесуть.

«У міжвоєнні роки поховання часів Першої світової війни з цієї частини території переносили і робили це недобросовісно: радянська влада «заїхала» тракторами на місце поховань воїнів австрійської армії, а це були люди різних національностей, все знищила і почала проводити військові та приватні поховання поверх. Знайдені поховання часів Першої світової війни будуть перенесені поруч, на поля №84 та №85, де у майбутньому збудують Меморіальний комплекс. Можливо, в ньому будуть використані бетонні хрести, які збереглися. Натомість поховання радянських часів зберігатимуть у спеціальному депозитарії до прийняття відповідних рішень», – зазначила радниця мера Львова з питань збереження культурної спадщини Лілія Онищенко.

Крім того, місто планує оголосити міжнародний архітектурний конкурс на будівництво такого Меморіального комплексу. Загалом тут хочуть облаштувати меморіальну площу та сквер пам’яті.

«Ми вже на фінальній стадії формулювання технічного завдання, у нас є розуміння зонування цієї території. Ми говоримо не тільки про місце поховання, а про цілий «ареал пам’яті». З однієї сторони – це поховання новітніх Героїв, а з іншої – сквер пам’яті, ближче до житлової забудови. А в бік вулиці Мечникова – меморіальна площа. Це буде місце для зустрічей, відзначення важливих дат тощо. Наше управління спільно з архітектором Андрієм Лесюком, який проєктував Меморіал пам’яті Героїв Небесної Сотні, напрацювали майбутню візію, як би мали виглядати поховання. За основу взяли козацький хрест – традиційне військове поховання і напрацювали його в сучасній інтерпретації. Ми розуміємо, що проєктанти, які працюють з похованнями Героїв, можуть взяти цей проєкт і використати. Або ж напрацювати власне рішення», – поділився планами керівник управління архітектури та урбаністики ЛМР Антон Коломєйцев.

Нагадаємо, львів’яни поскаржилися на незадовільний стан Голосківського кладовища.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності