• Головна
  • Новини Львова
  • Шпиль із Глинянської вежі у Львові забрали: де його зберігають і коли повернуть на місце

Шпиль із Глинянської вежі у Львові забрали: де його зберігають і коли повернуть на місце

Фото: prolviv.com

Повертати шпиль на вежу до завершення війни у мерії не планують

Шпиль «Сонце» зняли з Глинянської вежі у червні 2021. Через негоду шпиль зламався та міг впасти, відтак було вирішено його зняти. Наразі він зберігається в інституті «Укрзахідпроектреставрація».

Про це у коментарі LVIV.MEDIA розповіла Лілія Онищенко, радниця міського голови Львова з питань охорони історичного середовища.

За словами Лілії Онищенко, після буревію шпиль зламався та повис на вежі, відтак його терміново демонтували.

«Потрібно було його швидко демонтувати через те, що там ходили люди й він міг впасти. Шпиль демонтовували альпіністи, адже його не можна було забрати з середини через те, що там малий отвір. Потрібно було розбирати половину даху, тому ми попросили допомоги в альпіністів», — зазначила Лілія Онищенко.

На сьогодні шпиль зберігається у приміщенні інституті «Укрзахідпроектреставрація». Повертати шпиль «Сонце» на Глинянську вежу до завершення війни у мерії не планують. Окрім того, він потребує реставрації.

«Він зроблений у 1970-их. Його встановили, коли реставрували Глинянську вежу у 1977 році. Всередині у металевих прутах є матова скляна куля, яка, на щастя, не розбилася. Метал проржавів, тому шпиль дуже швидко зламався під час буревію», — додала радниця міського голови Львова з питань охорони історичного середовища.

Також Лілія Онищенко зазначила, що наразі невідома вартість реставрації шпилю, адже її поки ніхто не оцінював.

Глинянська вежа належить до системи оборони чоловічого монастиря св. Бернарда, її спорудили у XV ст. Свого часу перед будівлею було обладнано підйомний міст, а додатковим елементом оборони служив також рів із водою. Її підтримкою у випадку війни і обороною мав опікуватись цех львівських шевців.

Нагадаємо, львів’яни скаржаться на комунальників та місцеву владу через відсутність шпиля на Глинянській вежі. Мешканці міста вимагають встановити місце знаходження шпиля «Сонце» з купола оборонної стіни вежі на площі Митній та повернути його на історичне місце.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності