IQholding — креативний простір у Львові для науковців і підприємців

IQholding — креативний простір у Львові для науковців і підприємців

У самому центрі Львова працює простір, де створються креативні та інноваційні рішення у сфері практичної освіти, науково-дослідницької роботи з вільним доступом до інформаційно-аналітичних та навчально-методичних матеріалів

IQholding — консалтингова компанія, яка працює на ринку освітніх послуг від 2011-го і є правонаступницею групи компаній, які були раніше брендом «Територія бізнесу».

Журналісти LVIV.MEDIA зустрілись із керівником IQholding Андрієм Якимівим у чудовому невеликому кабінеті, де до нього в оточенні книжок працювали науковці, декани, проводились диспути і ухвалювались управлінські рішення.

Про простір IQholding

Ми надавали послуги з неформальної освіти дорослим через навчальні заходи: соціальні, корпоративні і відкриті тренінги.

Соціальні тренінги — це наше ініціативне ноу-хау для державного сектору і громадських організацій.

Один із найбільших наших партнерів в організації проведення таких заходів — Державна служба зайнятості. Ми націлювалися на ринок соціально вразливих категорій населення: безробітні, молодь у пошуку першого робочого місця, жінки, особи з інвалідністю. І з кожним роком Служба зайнятості давала запит на розширення тематичних навчань. Це нас стимулювало до розгортання цілого навчально-методичного відділу, оскільки ми розуміли, що ті навчальні програми, які мають освітні інституції, що не адаптовані до ринку. Тому ми почали одні з перших формувати власні методики, щоб забезпечувати результативність у їхній роботі: кількість працевлаштувань, налагодження партнерських відносин із роботодавцями, нові робочі місця,  мотиваційні програми, різні технології від написання резюме до започаткування власної справи. Далі ми пішли з вузькопрофільною тематикою повязаною з різними нішами економіки: як розвивати власний бізнес в різних сферах ремесел (лозоплетіння, ковальство, гончарство, вишивання, флористика тощо) агротуристичний маркетинг, зелений туризм, інформаційні системи, брендинг тощо.

Ми почали зі Львівщини, а згодом охопили 19 областей. За цей час ми залучили до нашої команди більше 150 професійних тренерів і консультантів, розробили понад 280 навчальних програм.

У 2015 році до нас направила заявку Програма розвитку ООН в Україні. Оскільки в 2014 році розпочалася війна і ми отримали багато внутрішньопереміщених осіб з Криму і східних областей, для них було запроваджено програми з відновлення та розвитку підприємницької діяльності. Ми були першим етапом, щоб людей підготувати і навчити, а далі запускали консультаційні програми, допоміжні сервіси для підприємців, а пізніше надавали грантову підтримку. Загалом це вісім років плідної співпраці.

Ми працювали USAID та Світовим банком. З останнім було реалізовано проєкт у одній з восьми областей України. Ми виграли тендер на надання навчально-конференційно-організаційних послуг у Рівненській області. Близько чотирьох років сімейні лікарі та амбулаторії навчались за міжнародними стандартами.

Підтримка підприємництва

Утім, часто було дуже дивно чути, що у Львові і так все добре. Я розумію, що Львів ближче до Заходу і тут активніший креативний бізнес.

Але підтримка малого та середнього бізнесу актуальна по цілій Україні. Бізнес треба мотивувати в будь-якому регіоні, підприємцям потрібно знаходити фінансування, професійно вчитися і мати менторів. Не проблема відкрити та інвестувати. Проблема — бути життєдіяльним упродовж років. Ми мали кілька пілотних проєктів з нашими партнерами у Львові, місцевими підприємцями і бізнес-асоціаціями. У 2019-2020 роках ми реалізували проєкт «Стань успішним в Україні!» з міською та обласною радою, обласною адміністрацією, навчальними закладами і бізнес-асоціаціями.

Ідея проєкту — відібрати креативні життєздатні бізнес-ідеї, а потім навчити, надати фінансовий ресурс і закріпити менторів за молодими підприємцями.

Фактично 16% від участі в наших навчальних програмах — це ті, хто спромігся самореалізуватися.

ІQхолдинг: простір для науковців і креативу

Оскільки я освітянин, кандидат економічних наук і працюю доцентом кафедри управління проектами Національного університету «Львівська політехніка», ми в рамках нашої компанії, в 2018 році створили науково-дослідний центр ІQхолдинг.

Ми сформували науково-методичну раду, запросили різних науковців із різних сфер і почали намагатися нашу діяльність скерувати в напрямок розвитку наукових досліджень і видання наукових праць. Ми опублікували підручники, посібники, методичні рекомендації — загалом близько 22 видань, серед якиз є рекомендовані Міносвітою для освітніх процесів у вишах. Станом на сьогодні більше 90% наших видань на тему економіки і права реалізовані на ринку.

Державі бракує системних досліджень у всіх сферах життєдіяльності в країні і без цього ухвалювати якісні рішення на різних рівнях досить складно. У наших роботах низка системних наукових напрацювань, що дає поштовх до управлінських рішень. Наші праці оцінені, а дослідження доступні.

Ми шукали майданчик для розширення нашої діяльності і у 2018-му відкрили IQхаб — простір для комунікації, роботи, співпраці, дослідження, взаємодії і контактів. Сьогодні в IQхолдингу створена IT-лабораторія, яку ми робили спільно з IT-компаніями. Також є багато цікавих книжок, які у вільному доступі можна читати у нашій бібліотеці. Тому приходьте і читайте!

Крім того, у нас створений конференц-центр на базі хабу. Ми підготували під це три аудиторії з повним пакетом послуг конференц-сервісу для проведення семінарів, тренінгів, конференцій, презентацій, лекцій і навчання.

Ми маємо підписані договори співпраці з трьома найбільшими вишами Львова — це університет банківської справи, який вже зараз реорганізований, Львівський національний університет імені Івана Франка і Національний університет «Львівська політехніка». На базі нашого хабу ми організовуємо стажування для їхніх наукових працівників. Тому, якщо у вас є науковці, освітяни, викладачі, які жадають конкретних знань в напрямку, наприклад, підприємництва, проєктної роботи, юриспруденції тощо — приходьте до нас і ми допоможемо.

У нас є можливість проходити виробничі практики для студентів, переддипломні роботи на базі нашої компанії.

IQхолдинг — це приклад компанії, коли можна масштабувати і робити добрі речі, використовуючи соціальне позиціонування.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності