У Львові металообробне підприємство розробляє багі для військових (фото)

У Львові металообробне підприємство розробляє багі для військових (фото)

Роботу над першою автівкою планують завершити за місяць

Львівське металообробне підприємство розробляє багі «Тризуб» для українських військових. Особливість цього транспорту в тому, що він – тримісний. Бійці, зокрема розвідники або ж прикордонники, зможуть його використовувати багі для різних фронтових завдань, адже воно швидке й маневрове.

Про це пише «Суспільне».

Багі спроєктували на підприємстві, яке вже чотири роки виготовляє металовироби. Раніше там робили металеві конструкції для автотранспорту, займалися виробництвом вантажних і туристичних причепів. Втім протягом останніх пів року працюють над бойовим багі.

«Наш проєкт називається «Тризуб». Чому «Тризуб»? Бо три бійці: основний водій і два побратими поруч. І також наше багі конструктивно складається з трьох частин – це є бойова частина, яка максимально захищена, ліворуч частина – моторний блок і привід, і передня частина, яка ще розробляється – керування і передня підвіска», — розповів керівник металообробного підприємства Олесь Дмитришин.

За його словами, чимало елементів багі спроєктували самостійно, відмовившись від радянських та російських виробників.

«Для виготовлення багі ми взяли за основу двигун і шасі, деякі вузли поширених автомобілів Volkswagen Group. Принципово ми відмовилися від використання будь-яких вузлів від «ВАЗ», «УАЗ», «ГАЗ», інших пострадянських і російських виробників. Багато вузлів, таких як несуча конструкція, деякі важелі ми спроєктували самостійно», — каже Олесь Дмитришин.

Зазначається, що особливість цього багі у тому, що автівка є тримісною. Серед усіх варіантів цей – найоптимальніший.

«Спілкувалися з військовими, вони казали, що два місця — це замало. Чотири — вона виходила дуже велика. Там є нюанси по прохідності, по маневровості і керованість – те, що водій сидить по центру, йому ніхто не заважає», — пояснив конструктор Василь Шульган.

Проте за потреби ззаду може розміститися ще четверта людина, яка вестиме вогонь з кулемета.

«Там можна поставити кулемет і четверта людина може сісти на багажне відділення і вести також вогонь. Дно у нас має пласку поверхню, тому при переїздах на пересічній місцевості вона буде мати кращу прохідність, не буде зачіпатись дном за нерівні поверхні», — зазначив інженер-конструктор Андрій Веретільник.

На трасі багі зможе розвивати швидкість до 120 кілометрів на годину, а по бездоріжжю – 60-70 км. Зараз концепт транспорту готовий на 70%. Загалом транспорт важитиме до 800 кілограмів й буде швидким та маневреним.

«Тут встановлений двигун — 1,9 дизеля обслужений. Також буде вмонтований радіатор більший, щоб було краще охолодження двигуна, і якщо буде якесь швидке маневрування або по дорогах поганих, щоб двигун не перегрівався. Він надійний, але все-таки охолодження мусить бути хороше. Потужність його буде — 110 кінських сил. Це дуже багато для цього багі. Воно буде важити кілограмів 700-800. Потужності вистачить з головою. Вона буде швидка, маневрова, по якихось легесеньких болотах, по гравію і тому подібне, як наші хлопці в полях здебільшого воюють, то його буде достатньо», — розповідає моторист Ігор Кузьмінський.

Роботу над першою автівкою планують завершити за місяць. Вартість одного багі — близько 500 тисяч гривень. Водночас зараз підприємцям ще необхідно вкласти понад 100 тисяч гривень.

Після цього авто випробують й розпочнуть виробництво наступних. Загалом підприємство готове робити по два-три таких багі щомісяця.

Нагадаємо, учень одного з навчальних закладів Львівщини Тарас Януш створив макет багі «Tyrex». Цей транспортний засіб пристосований до бездоріжжя та важкопрохідних ділянок. Його вже протестували й планують передати на фронт.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності