На 84-му році життя помер відомий львівський священник УГКЦ Зіновій Павлиш

На 84-му році життя помер відомий львівський священник УГКЦ Зіновій Павлиш

Саме о. Зіновій був сповідником світлої пам’яті Мирослава Івана (Любачівського), кардинала Католицької Церкви, Предстоятеля УГКЦ в 1984-2000 роках

У четвер, 9 березня, на 84-му році життя помер о. Зіновій Павлиш, довголітній священник храму Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ у Львові – ієрей підпільної Церкви й сповідник її Глави.

Про це повідомляє «Духовна велич Львова».

Майбутній ієрей народився в родині підпільного священника. Закінчив політехнічний інститут, а відтак – духовну семінарію в підпіллі 1976 року. В 1981 році Митрополит Володимир (Стернюк) рукоположив його у священство, й відтоді о. Зіновій служив як підпільний священник. Натомість відколи Церква вийшла з підпілля, з 1990 до 1995 року звершував служіння у Соборі святого Юра, навіть був його адміністратором.

Водночас саме о. Зіновій був сповідником світлої пам’яті Мирослава Івана (Любачівського), кардинала Католицької Церкви, Предстоятеля УГКЦ в 1984-2000 роках. Владика Мирослав Іван подарував своєму сповідникові мощовичок із часточкою Животворящого Хреста Господа нашого Ісуса Христа. Його згодом о. Зіновій передав храмові Різдва Пресвятої Богородиці, де служив з 1995 року до теперішнього часу.

«Дуже солідний, молитовний, виважений, дуже пунктуальний. Я би сказав, був завжди таким добрим прикладом для інших людей. Мені, наприклад, він запам’ятався так: як десь з’являлася вільна хвилька, він собі у вівтарі брав вервичку в руки і поринав у розважання. Дуже цікаво, що він ще встиг дописати останню свою книжечку з розважаннями, називається «Дорога до Бога». Якраз встиг її ще передивитися, коли вона вийшла друком»,  – розповів о. Орест Фредина.

Парох парафії Різдва Пресвятої Богородиці пригадав: вже відчуваючи власну немічність, о. Зіновій дотепер приватно молився, щодня згадував у Божественній Літургії священників та вірних. Відійшов до вічності у молитві, прийнявши Святі Тайни.

У п’ятницю, 10 березня, у храмі Різдва Пресвятої Богородиці відбувся Чин ієрейського парастасу. Натомість у суботу, 11 березня, відбулася Божественна Літургія, відтак Чин ієрейського похорону. Поховають ієрея у Зимній Воді.

Нагадаємо, кілька днів тому помер львівський іконописець та колекціонер Тарас Лозинський

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності