Прокуратура розслідуватиме будівництво приватного медцентру Козловського

Прокуратура розслідуватиме будівництво приватного медцентру Козловського

Позов до прокуратури подали ще 13 січня

Галицька окружна прокуратура міста Львова почала розслідування обставин втрати двох комунальних будівель, які раніше належали 3-й міській клінічній лікарні. Зараз на їхньому місці стоїть п’ятиповерховий медичний центр, що офіційно належить сину бізнесмена Григорія Козловського, Яремі.

Про це йдеться у розслідуванні антикорупційного видання «Наші Гроші. Львів​» 8 березня.

Йдеться про «Лемберг медікал центр», земельну ділянку на вул. Раппапорта, 6. Цю ділянку у 2019 році відвели депутати ЛМР. Тоді йшлося про реконструкцію наявної двоповерхової будівлі з пристосуванням під приватну лікарню. У той час директором «Лемберг Медікал Центр» був Григорій Козловський, а власницею — його дружина Юлія Козловська (Думанська).

Уже за кілька місяців члени виконкому Львівської міськради погодили містобудівні умови та обмеження для будівництва нового медичного центру. Тоді йшлося про реконструкцію наявної двоповерхової будівлі з пристосуванням під приватну лікарню. Однак вже менше ніж за два роки новий медичний центр площею понад 4000 м2 збудували.

Ще якийсь час тривали судові суперечки з єврейською громадою, яка протестувала проти будівництва на території давнього юдейського цвинтаря. Але Верховний Cуд став на сторону «Лемберг медікал центр» — зокрема, і через те, що компанії «належала одна з будівель на цій території».

Що сталося з центром у 2022 році

У кінці 2022 року, коли в будівлі майбутньої приватної клініки вже завершувались опоряджувальні роботи, Державна аудиторська служба провела перевірку майна сусідньої 3-ї міської клінічної лікарні, яка сьогодні входить до складу комунального некомерційного підприємства «Львівське територіальне медичне об’єднання акушерства та гінекології» (КНП «Львівське ТМО 3»), де об’єднані усі профільні медзаклади міського підпорядкування.

Під час перевірки державні аудитори з’ясували, що на балансі лікарні є гінекологічне відділення площею 228,3 м2 та гараж площею 314 м2, проте фізично знайти їх не змогли. Виявилось, що на місці цих будівель і збудований приватний медичний центр площею понад 4000 м2, тож аудитори результати цієї перевірки в прокуратуру й 13 січня за цим фактом Галицька окружна прокуратура відкрила кримінальне провадження за статтею 367 (службова недбалість).

За даними «Наших Грошей. Львів», двоповерхове гінекологічне відділення, на місці якого зʼявилась приватна клініка, ще понад 20 років тому лікарня передала в оренду ТОВ «Краківський ринок» під склад, оскільки будівля тривалий час пустувала.

Однак у 2010 році власник «Краківського ринку» Володимир Кожан приватизував будівлю гінекологічного відділення, аргументувавши це тим, що він її відремонтував. Згодом суд залишив у комунальній власності частину будівлі площею 228,3 м2, а ще 962,1 м2 — передав «Краківському ринку».

У 2018 році ТОВ «Краківський ринок» стало засновником новоствореної компанії «Лемберг медікал центр» і внесло будинок у статутний капітал цієї фірми. Менш ніж за місяць після реєстрації ТОВ «Краківський ринок» вийшов із засновників, а єдиною власницею «Лемберг медікал центр» стала Юлія Козловська (Думанська) — дружина Григорія Козловського.

Представник «Лемберг медікал центр» депутат Львівської міськради Олексій Різник стверджує, що комунальна частка в приватній клініці досі зберігається і міськрада вправі нею розпоряджатися, однак яким чином це можна зробити — не відомо.

Нагадаємо, 6 березня, працівники Бюро економічної безпеки проводили обшуки Винниківської тютюнової фабрики, кінцевим бенефіціаром якої є львівський бізнесмен Григорій Козловський.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності