• Головна
  • Новини Львова
  • Аби врятувати життя, руку довелося ампутувати: у Львові встановили протез воїну з Маріуполя

Аби врятувати життя, руку довелося ампутувати: у Львові встановили протез воїну з Маріуполя

Аби врятувати життя, руку довелося ампутувати: у Львові встановили протез воїну з Маріуполя

Військовий отримав поранення у березні 2022 року, коли був на бойовому завданні

У Національному реабілітаційному центрі «Незламні» встановили протез захиснику Маріуполя, а реабілітологи допомагають йому у відновленні.

Про це повідомили у Першому медичному об’єднанні Львова.

46-річний Олександр Морський — морський прикордонник. Він служив у Маріуполі, а після виходу на пенсію залишився там жити. Його й захищав з початку повномасштабного вторгнення. У березні воїн отримав чергове бойове завдання: перевезти український десант на інший берег. Та раптом їхній катер спалахнув, адже в нього прилетіла російська ракета. Троє побратимів загинуло на місці, а Олександр, на якому горів одяг, зумів вибратися з палаючого катера.

Те, що рука травмована, захисник побачив тільки на пункті базування. Йому надавали першу допомогу, втім, аби врятувати життя, руку довелося ампутувати. Операцію виконали в шпиталі укриття «Азовсталі», яке між собою назвали «Залізяка».

Далі воїна очікували пекельні два місяці під обстрілами, потім стільки ж в полоні в Оленівці. Олександр був одним з перших, кого обміняли, каже, відчув, що вдома, коли побачив український прапор та почув рідну мову.

Лікувався Олександр Морський у Києві. Попри пропозиції поїхати за кордон, на протезування та відновлення захисник Маріуполя приїхав до Львова. Тут з Олександром кілька місяців працювала команда фізичних та ерготерапевтів, а також протезисти. Паралельно чоловік кілька місяців отримував й психологічну реабілітацію, аби відновитись після пережитого.

Нещодавно Олександр отримав міоелектричний протез руки. Тепер за допомогою правої руки та м’язів спини він може піднімати та переносити предмети. Чоловік щодня опановує «помічника» й ні на мить не шкодує, що обрав протезування в Україні.

«Протезуватися все-таки потрібно в Україні. Це нічим не гірше, а в деяких випадках навіть краще. Свої для своїх роблять, стараються. Будь-коли  можеш звернутися за консультацією, якщо щось зламалося. Це все тут, на місці», — каже захисник.

Нагадаємо, на Львівщині вже формують чергу на отримання допомоги у Superhumans Center. Щоб стати у чергу, треба заповнити анкету.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності