У Львові вперше зробили операцію Росс-Конно, аби врятувати немовля з вадою серця

У Львові вперше зробили операцію Росс-Конно, аби врятувати немовля з вадою серця

Надскладна операція тривала 7 годин

Кардіохірурги лікарні святого Миколая врятували дитину з критичним аортальним стенозом, виконавши операцію Росс-Конно. Це одне із найскладніших втручань на серці у немовлят. Таких операцій у Львові ще не виконували.

Про це пише Перше медичне об'єднання Львова 3 лютого.

На третю добу життя маленької Марічки лікарі почули шум у серці дитини. Вони виявили критичний аортальний стеноз, що зустрічається лише у 3% усій дітей, які народжуються з вадами. Проявляється деформацією стулок та звуженням отвору клапану, розташованого між аортою — основною артерією, що відходить від серця та лівим шлуночком, у якому починається велике коло кровообігу.

Аби врятувати малечу, лікарі через маленький прокол артерії на нозі завели катетер з балончиком та розширили аортальний клапан.

Відразу після втручання фракція лівого шлуночка відновилась до 35-40%. Проте дитина все ще перебувала на апараті штучної вентиляції легень. Отвір капана серця був надто малим, тому дівчинка не могла самостійно дихати. Аби врятувати маля, медики зважились виконати хірургічно надскладну операцію Росс-Конно, яка тривала 7 годин.

Вже на 8-й день Марічку від’єднали від апарату ШВЛ, ще за тиждень — з реанімації перевели у палату відділення дитячої кардіохірургії. 21-го дня маленьку пацієнтку виписали додому. З дитиною усе добре.

Нагадаємо, львівські хірурги вперше застосували метод «магічної струни» під час корекції деформованої грудної клітки у підлітка. Під час операції медики зафіксували деформовану ділянку спеціальними хірургічними нитками.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності