• Головна
  • Новини Львова
  • За світло мало не поплатилися життям: у Львові двоє чоловіків постраждали через несправні акумулятори

За світло мало не поплатилися життям: у Львові двоє чоловіків постраждали через несправні акумулятори

Чоловіки знехтували правилами безпеки

Внаслідок вибуху акумуляторів у квартирах до Першого медичного об’єднання Львова госпіталізували двох пацієнтів з важкими опіками тіла. Спеціалістам Опікового центру Лікарні Святого Луки довелось пересаджувати їм шкіру.

Про це повідомили у Першому медоб’єднанні Львова.

Так, 37-річний Андрій проживав із дружиною та дитиною у львівській багатоповерхівці. Через інтернет він придбав гібридну систему з інвертором та літієвими акумуляторами від електромобіля. Наступного дня планував купити й вогнегасник, але не встиг. 

Зокрема, серед ночі Андрій прокинувся від шуму у сусідній кімнаті, де заряджав акумулятор. Чоловік підійшов до системи та побачив: акумулятор – закипів. Ще мить – і пролунав вибух. Андрій намагався погасити полум‘я власноруч. Та коли зрозумів, що сам не впорається, накинув покривало на дружину й дитину та вивів їх з помешкання. І поки очікував на приїзд пожежників, намагався відкрити воду зі шлангів бойлера, щоб бодай трохи пригасити вогонь у квартирі. У результаті – отримав 15% опіків тіла: обличчя, верхніх та нижніх кінцівок, стоп.  

Щоби пролікувати найглибші рани, лікарям довелось висікти ділянку найважчих уражень шкірних покривів. Відтак частину здорової шкіри зі стегна пацієнта вони пересадили на стопи та кисті рук. Це поширена в усьому світі методика, яка дає змогу в рази пришвидшити процес одужання та реабілітації після травми. Тож на третій після пересадки день, Андрія готують до виписки. 

Другий пацієнт – 30-річний Роман, також мешканець львівської багатоповерхівки. Через постійні вимкнення електроенергії декілька місяців тому він вирішив облаштувати у помешканні альтернативне джерело світла.

За порадою знайомих, чоловік придбав зарядний пристрій з інвертором та акумуляторами від електромобіля. Підключив систему, перевірив та пішов спати, але вже за декілька годин прокинувся від шуму в кімнаті, де стояли акумулятори. Підійшовши до пристроїв він побачив, що один з них – закипів. За мить ударною хвилею чоловіка відкинуло на балкон, а довкола все загорілось.  

Роман вибіг з квартири та побіг за вогнегасником. А як повернувся – пролунав ще один вибух, який був пов’язаний з другим акумулятором. Внаслідок пожежі квартира площею 70 м² вигоріла вщент, а Роман та його дружина ледве вибралися з приміщення. Так, чоловік отримав близько 20% опіків тіла – його руки, ноги та спина були уражені полум’ям, а на руках та стопах були глибокі рани. Висновок лікарів: потрібна пересадка шкіри. 

Пацієнта знеболили й наступного дня висікли травмований шкірний покрив, а з ділянки стегна взяли здорову шкіру, яку пересадили на спину, руки та ноги. На п’ятий день після операції медики зробили перев’язку та переконались: шкіра – прижилась. Тож на десятий день чоловік поїхав до родичів, де тепер тимчасово проживатиме з дружиною. 

«Наші пацієнти шкодують, що спокусились на популярний тренд з облаштуванням системи альтернативного електроживлення. Та закликають інших - за жодних обставин не купувати автомобільні акумулятори та не встановлювати їх у своїх помешканнях», - кажуть лікарі Першого медоб’єднання Львова.

Нагадаємо, українців попереджають, що під час використання генераторів електроенергії слід чітко дотримуватися правил безпеки, щоб запобігти нещасним випадкам. Детальніше про ці правила можна дізнатись тут.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності