У Львові лікарі вперше пересадили легені без допомоги колег із-за кордону

У Львові лікарі вперше пересадили легені без допомоги колег із-за кордону

Донором став 54-річний чоловік, мешканець Львівщини, у якого трапився інсульт, після чого лікарі констатували смерть мозку

У Львові лікарі вдруге в Україні та вперше без допомоги колег із-за кордону пересадили пацієнтові легені. Трансплантація тривала 16 годин та пройшла успішно. Операція завершилася вночі у вівторок, 24 січня, а від ранку пацієнт дихає самостійно. 

Про це повідомили у Першому медичному об'єднанні Львова.

Історичну операцію виконала команда лікарів на чолі з Романом Домашичем та Ігорем Гуменним. Зробили вони це через «мінідоступ» і без залучення апарату штучного кровообігу. Також крім легень медики з допомогою колег з Інституту серця пересадили ще 4 органи: серце, печінку та дві нирки.

Донором став 54-річний чоловік, мешканець Львівщини, у якого трапився інсульт. Після того, як медики констатували смерть мозку, рідні погодилися віддати його органи заради порятунку інших людей.

Так, легені, а з ними можливість вільно дихати, отримав 56-річний киянин Олександр. У нього була тотальна бульозна емфізема захворювання, при якому повітряні кисти замінюють здорову легеневу тканину. Олександр один із ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС: усував наслідки вибуху на 4-му енергоблоці, там і отримав радіаційне опромінення. Це, ймовірно, й стало причиною критичних змін в обох легенях. Упродовж останніх декількох років він заледве проходив 30 метрів. Якщо більше паморочилось в голові й чоловік задихався. Через раптовий розрив уже гіганських кист життя чоловіка могло обірватись будь-якої миті. На пересадку Олександр зважився заради 11-річного сина Тимофія, якого він виховує сам та хоче, щоб у нього й надалі був люблячий тато.

Трансплантація тривала 16 годин. Вражені хворобою легені було вкрай складно забрати, однак кардіохірургам це вдалося. Опівночі донорські легені наповнилися повітрям, а вже під ранок пробудження, вдих на повні груди, усмішка на обличчі та сльози в очах.

Крім того, донорське серце отримав 48-річний Олександр із Закарпаття. У нього була дилатаційна кардіоміопатія. Його серце втрачало пружність і не могло перекачувати кров. Без донорського серця він не мав шансу на життя. А печінку пересадили ще одному мешканцю Закарпаття, 50-річному  Валерію. У чоловіка був цироз, зумовлений вірусним гепатитом C.

Також лікарі пересадили нирки: перша дістались 47-річному Івану із Закарпаття, а інша нирка 44-річній Любові з Прикарпаття. Обидвоє тривалий час хворіли на хронічнй гломерулонефрит. 

Нагадаємо, у Львові кардіохірурги лікарні святого Миколая вперше мініінвазивно (через міжреберний розріз всього у кілька сантиметрів) прооперували дитину зі складною вродженою вадою серця. Досі такі втручання дітям виконували лише у столиці.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності