• Головна
  • Новини Львова
  • Усунули надлишкову рідину та зберегли орган: у Львові лікарі допомогли підлітку з патологією яєчка

Усунули надлишкову рідину та зберегли орган: у Львові лікарі допомогли підлітку з патологією яєчка

Медики наголошують, що раннє звернення до лікаря дає більше шансів на повне одужання

У Львові медики допомагають 13-річному Мар’яну, вихованцю одного із дитячих будинків на Золочівщині. У підлітка виявили патологію, яка не зовсім типова для дитячої хірургії, бо виникла як наслідок травми.

Про це повідомили у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі.

«Під час профілактичного медогляду у Мар'яна виявили асиметричну калитку. Асиметрія не викликала дискомфорту, але була ознакою патології (напруженої водянки). Оперувати потрібно було негайно, оскільки водянка могла негативно вплинути на репродуктивне здоров'я пацієнта», розповів дитячий хірург Орест Лешневський.

Водянка яєчка (або гідроцеле) захворювання у чоловіків, що характеризується надмірним скупченням рідини між оболонками яєчка у просторі калитці. Виникнути захворювання може у будь-якому віці. Його діагностують навіть у немовлят (вроджена водянка).

Проте дитячі хірурги провели успішне втручання усунули надлишкову рідину і зберегли сам орган. Водночас медики наголошують, що раннє звернення до лікаря дає більше шансів на повне одужання. І навпаки ігнорування патології може призвести до ускладнень та стати причиною безпліддя.

На початкових стадіях захворювання протікає безсимптомно. Першою ознакою водянки яєчка може бути безболісна припухлість калитки. Натомість симптоми гідроцеле яєчка:

  • збільшення калитки;
  • дискомфорт у яєчках;
  • відчуття розпирання у калитці;
  • біль у паху під час ходіння та у спокої.

Додамо, що найбільш достовірні методи інструментальної діагностики водянки яєчка УЗД калитки та пахвинної області.

Нагадаємо, у Львові кардіохірурги лікарні святого Миколая вперше мініінвазивно (через міжреберний розріз всього у кілька сантиметрів) прооперували дитину зі складною вродженою вадою серця. Досі такі втручання дітям виконували лише у столиці.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності