День Соборності України: як це було у Львові у 1990 році

День Соборності України: як це було у Львові у 1990 році

Через Львів до Києва у 1990 році проходив  «Живий ланцюг»

33 роки тому українці стали у «Живий ланцюг», який з’єднав людей з Івано-Франківська, через Львів до Києва. Це майже 800 кілометрів, вздовж яких, взявшись за руки, стояли люди із синьо-жовтими, часто зробленими власноруч, стягами та стрічками.

Тоді «Живий ланцюг» організували з нагоди 71-річчя проголошення Акту Злуки УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року.

Місцями, де проходив «Живий ланцюг» у Львові, пройшовся і журналіст LVIV.MEDIA Владислав Хомич.

У Львові люди ставали у «Живий ланцюг» у декілька шеренг. Йшов він вздовж колій вулицею Личаківською, через площу Ринок, проспектом Свободи (тоді ще він називався проспектом Леніна).

Ініціаторами «Живого ланцюга» в Україні були члени Народного руху України, зокрема брати Горині. Ідея не виглядала утопічною, оскільки вже кілька років в УРСР відбувалися різноманітні масові мітинги.

Хоча офіційно «Живий ланцюг» іменувався «між Львовом і Києвом», та починався він не у Львові. Офіційним початком основного «ланцюга» вважалося місто Стрий на Львівщині. Але від нього простягалося ще два «ланцюги» до Івано-Франківська та на Закарпаття. Доєднати до «ланцюга» Івано-Франківськ було важливо, оскільки саме це місто було столицею ЗУНР в 1919 році. У Львові акція завершилася масовим мітингом.

Нагадаємо, 22 січня у День соборності України українці створять «Ланцюг єдності зі світом»: у країнах Європи, Азії, Америки й Австралії. Акції в рамках всесвітньої кампанії #UkraineUnitedWithTheWorld пройдуть в 47 містах в різних куточках планети.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності