• Головна
  • Новини Львова
  • Облаштували нові сходи та підпірну стінку: у Львові відновили центральний вхід до храму св. Іоана Золотоустого (фото)

Облаштували нові сходи та підпірну стінку: у Львові відновили центральний вхід до храму св. Іоана Золотоустого (фото)

Облаштували нові сходи та підпірну стінку: у Львові відновили центральний вхід до храму св. Іоана Золотоустого (фото)

Вартість аварійно-відновлювальних робіт становить 1,2 млн гривень

У Львові відновили центральний вхід до храму св. Іоана Золотоустого, що на вул. Лисенка. Тут демонтували аварійні й влаштували нові сходи й підпірну стінку та облаштували водовідведення.

Про це повідомили у Львівській міській раді.

Зазначається, що центральні сходи та підпірна стінка почали руйнуватися через надмірну вологість.

«Зокрема, стінка вже похилилась в бік дороги. Проходити тут стало небезпечно. З міркувань безпеки були закриті і центральні сходи, тож аби зайти до храму, люди користувалися бічними сходами. Ці конструкції цьогорічну зиму уже б не “пережили”. Тому, у листопаді минулого року, міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій визнала ситуацію аварійною і такою, що потребує негайного втручання», — розповіла радниця міського голови з питань охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

Відтак, тут демонтували стару кам’яну  підпірну стінку та збудували нову — з бетону і каменю. Також переклали каменем старі сходи й облаштували водовідведення.

Додамо, що вартість аварійно-відновлювальних робіт становить 1,2 млн гривень.

Довідково:

Церква св. Іоана Золотоустого — колишній костел Найсвятішого Серця Ісусового у комплексі жіночого францисканського монастиря — є пам’яткою архітектури місцевого значення. Костел і монастир були збудовані упродовж 1877−1889 рр. Автор проєкту — відомий львівський архітектор Юліан Захарієвич.

Цікаво, що в абсиді храму збереглись усі три вітражі, виготовлені у Мюнхені фірмою Ф. Маєра у 1887-1889 роках. Центральний зображує Найсвятіше Серце Ісуса, бокові вітражі присвячені св. Меланії та Архангелові Михаїлові. Вітраж у круглому вікні на фасаді церкви зображує Непорочне Зачаття. До слова, цей округлий вітраж минулого року відреставрували.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності