Благодійники зі Словаччини та Чехії передали у Львів унікальне медичне обладнання

Благодійники зі Словаччини та Чехії передали у Львів унікальне медичне обладнання

Нове обладнання дуже потрібне для проведення досліджень методом, який в України наразі доступний лише у Львові

Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр у Львові отримав новий апарат для УЗ-дослідження. Його подарували благодійники зі Словаччини та Чехії. Пристрій Logiq P9 XDClear, виробництва GE, вартістю 51 тис. євро, вже запрацював у дитячій лікарні.

Про це повідомили у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі.

Нове обладнання дуже потрібне для проведення досліджень методом, який в України наразі доступний лише у цій лікарні. Йдеться про УЗД-обстеження з використанням довенного контрасту, яке є більш інформативним та значно знижує ризик ускладнень у порівнянні з іншими формами.

Саме завдяки новій методиці нещодавно вдалось виявити абсцес мозку у п'ятимісячної дитини, розповів Віктор Жельов, лікар променевої діагностики.

«Маленький пацієнт потрапив до нас з підозрою на мультисистемний запальний синдром після перенесеного коронавірусу. Дитина гарячкувала (температура підіймалась за позначку 38˚С), мала виражену неврологічну симптоматику та розлади випорожнень. Стан дитини вдалось стабілізувати, а для постановки діагнозу лікарі Центру призначили повторні обстеження. Звичайна нейросонографія показала вогнищеву патологію мозку, а контрастно-посилена нейросонографія показала у головному мозку аваскуляторне вогнище великих розмірів абсцес. Наступного дня малечу прооперували нейрохірурги, зараз хлопчик одужує», — сказав лікар.

Він додав, що під час звичайного УЗД не завжди можна побачити проблему. Натомість контрастне підсилення (CEUS) допомагає чітко та надійно відобразити патологію.

Також ультразвукові контрастні речовини мають величезну перевагу для педіатричних пацієнтів, оскільки вони можуть повністю виключити радіаційне опромінення у порівнянні з іншими формами діагностичної візуалізації, уникнути седації або анестезії, а також чітко та надійно відобразити патологію. До того ж ці  речовини не містять барвника і не створюють ризику пошкодження нирок або відкладення контрастних речовин у мозку.

Нагадаємо, львівські лікарі прооперували 78-річну львів’янку із рідкісною аномалією. Вони повернули жінці здатність їсти, спати та жити без болю.

Читайте також:

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності