• Головна
  • Новини Львова
  • Львів’яни скаржаться на те, що вчителі не дають батькам забрати школярів під час тривоги: чи законно це

Львів’яни скаржаться на те, що вчителі не дають батькам забрати школярів під час тривоги: чи законно це

Львів’яни скаржаться на те, що вчителі не дають батькам забрати школярів під час тривоги: чи законно це

Якщо батьки хочуть забрати під час тривоги дитину з укриття — педагогічний працівник не має права передавати дитину їм

У Львові містяни поскаржилися на те, що не можуть забрати дітей зі школи під час повітряної тривоги, хоча вже прийшли за ними у навчальний заклад. Один із таких випадків трапився у ліцей №57 ім. Короля Данила.

Таке повідомлення місцевий житель залишив у Facebook-спільноті «Гаряча лінія міста Львова».

«Доброго дня, хочу підняти питання про то коли триває тривога. В школах діти ідуть в укриття. Коли батьки мають право забирати їх? Якщо тільки почалась тривога, і діти ще в школі(не в укритті), чому батькам, які під дверима навчального закладу, не віддають дітей. Мої діти відвідують 57 ліцей імені К. Данила», — написав автор допису Yuriy Hlyva.

У коментарях під дописом люди по-різному оцінюють цю ситуацію. Дехто також обурюється, але зазначає, що це навпаки — вчителі вимагають якомога швидше забрати дітей.

Водночас деякі коментатори наголошують, що такі ж ситуації виникають у дитячих садках.

Натомість деякі батьки зазначають, що у них не виникало таких проблем.

Дехто ж дає свої жартівливі поради, що слід робити у цій ситуації.

Додамо, освітній омбудсмен Сергій Горбачов казав, що якщо батьки хочуть забрати під час тривоги дитину з укриття — педагогічний працівник не має права передавати її їм.

«Нам відомі випадки, коли під час масових ракетних обстрілів 10 жовтня до закладів освіти під час повітряної тривоги приїжджали батьки та забирали дітей із закладів. Нагадуємо, що батьки не можуть забрати дитину з укриття під час повітряної тривоги, а педагог, відповідно, не має права відпустити дитину з укриття навіть на прохання батьків. До завершення повітряної тривоги дитина повинна залишатися в укритті. Адже так батьки наражають на небезпеку і себе, й дитину», — наголошує освітній омбудсмен.

Керівник освітнього закладу заздалегідь має визначити з-поміж працівників відповідальну особу, яка супроводжуватиме школярів під час евакуації та укриття в захисній споруді. Щойно лунає сигнал повітряної тривоги:

  • відповідальний за евакуацію дітей в укриття вмикає наявну систему оповіщення закладу;
  • вчитель миттєво сповіщає учнів (словесно) про загрозу або виникнення надзвичайної ситуації та припинення заняття;
  • відповідальна особа разом із вчителями має скоординувати хід евакуації учнів від класу до захисної споруди (укриття);
  • вчителі, які проводять уроки, мають організувати пересування дітей двома колонами (або групами, якщо простір обмежено) з приміщення класу до укриття;
  • відповідальні за евакуацію повинні знаходитись у заздалегідь визначених місцях та допомогти організувати швидкий рух до захисної споруди. Молодшим класам (1 або 2 класи) необхідно надати помічників;
  • учні або цілі класи, які знаходяться на подвір’ї закладу, під час сигналу тривоги повинні рухатися під наглядом вчителя або самостійно до захисної споруди.

Також у відведеному місці повинен знаходитися медичний працівник для швидкого надання необхідної допомоги.

Нагадаємо, минулого місяця львів'янка Христина Харів Дідух скаржилася на стан укриття Ліцею № 94 Львівської міської ради. Зокрема, підвальне приміщення, у якому ховаються діти під час повітряної тривоги, було підтоплене.

Читайте також:

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності